VoLTE Nedir? Ne Demek? Ne İşe Yarar? Ayarları Nasıl Yapılır?

VoLTE nedir, ne demek, ne işe yarar ve ayarları nasıl yapılır? Sizler için hazırladığımız bu rehberimizde merak edilen detayları bir araya getirdik.

VoLTE Nedir? Ne Demek?

VoLTE nedir, ne demek, ne işe yarar ve ayarları nasıl yapılır? Türkiye'deki tüm operatörler VoLTE için destek sunuyor ve bu sayede kullanıcılara çeşitli avantajlar sağlanıyor. Doğal olarak mobil kullanıcıların kafasında da bu teknoloji hakkında bazı soru işaretleri bulunuyor. Sizler için hazırlamış olduğumuz bu makalede söz konusu teknoloji hakkında merak edilen tüm detayları ele aldık.

VoLTE Nedir? Ne Demek?

VoLTE ya da voice over LTE, aynı anda ses ve veri kullanımına izin veren, yüksek kaliteli telefon görüşmelerine olanak sunan ve aramaların süresini önemli ölçüde kısaltan bir servistir. VoLTE temelde mobil operatörünüzün ve akıllı telefonunuzun sesi hangi yöntemle ilettiği ile ilgilidir. VoLTE aktif olduğunda telefon görüşmeleriniz LTE bağlantısı üzerinden gerçekleşir. Bu da hemen aşağıda sıralamış olduğumuz çeşitli avantajlardan faydalanabilmenize olanak sunar.

VoLTE Ne İşe Yarar, Avantajları Neler?

  • Telefon görüşmelerinde daha iyi ses kalitesi elde etmenizi sağlar.
  • Arama süresini kısaltır.
  • Görüşme yaparken veri bağlantısı kullanma olanağı tanır.

VoLTE ile ilgili en temel avantaj, telefon görüşmelerinizin daha iyi ses kalitesine kavuşmasıdır. Eğer hem arayan hem de aranan VoLTE servisini aktif olarak kullanıyorsa, görüşme kalitesi daha iyi olacaktır. Ayrıca yine aynı senaryoda arama sürelerinde kısalma göreceksiniz. Muhtemelen en önemli avantaj ise, aramalar sırasında veri bağlantısı kullanabilmenizdir. Bu, özellikle sinyalin daha az çektiği ortamlarda ön plana çıkıyor. Haliyle kesintisiz iletişim sağlamış oluyorsunuz.

VoLTE Nedir? Ne Demek?

Daha öncesinde bir telefon görüşmesi yaparken veri bağlantınız çok yavaş hale geliyordu ve birisi ile görüşürken internette gezinmek çok zordu. VoLTE ile birlikte bir telefon görüşmesi yaparken yüksek hızlarda internette gezinmek mümkün hale geliyor. Bu pek çok senaryoda önemli bir gelişme olarak tanımlanabilir. Peki VoLTE için gerekli şartlar nelerdir? Her kullanıcı bu teknolojiden yararlanabiliyor mu?

VoLTE Kullanmanın Şartları Neler?

  • VoLTE destekli bir akıllı telefona sahip olmak.
  • VoLTE destekli bir SIM karta sahip olmak.
  • VoLTE destekli bir mobil operatör ile anlaşmış olmak.
  • LTE şebekesi gereklidir.

VoLTE teknolojisinden faydalanabilmek için öncelikli olarak VoLTE desteğine sahip bir akıllı telefon kullanmanız gerekiyor. Üreticiniz, akıllı telefonunuzun bu desteğe sahip olup olmadığı konusunda sizleri bilgilendirecektir. Daha sonrasında kullanmış olduğunuz mobil operatör de bu servise destek sunuyor olmalı. Neyse ki Türkiye'deki Türk Telekom, Vodafone ve Turkcell gibi operatörler VoLTE desteğine sahip.

VoLTE kullanmak için gerekli olanlardan bir diğeri ise SIM kartının söz konusu hizmeti desteklemesidir. Eğer çok eski bir SIM kart kullanıyorsanız 4G ya da 4.5G desteğine sahip bir SIM karta geçiş yapmanız gerekiyor. Günümüzde 4G ve 4.5G destekli SIM kartlarının kullanımı iyice yaygınlaştığı için bu kartlara erişmek olukça basittir. Size en yakın operatör satış noktasına giderek yeni bir SIM kartı alabilirsiniz.

Son olarak bu teknolojiden faydalanabilmek için 4G / LTE şebekesine bağlı olmanız gerekiyor. O sırada bulunduğunuz bölgede 4G / LTE çekmiyorsa, VoLTE servisinden faydalanamazsınız. Unutmayın ki bazı işlevlerden faydalanabilmeniz için karşı tarafın da VoLTE kullanması gerekebilir.

VoLTE Uyumlu Cihaz Sorgulama Nasıl Yapılır?

  • Operatörünüze bağlı olarak aşağıdaki bağlantılardan birine tıklayın.
  • Türk Telekom ya da Vodafone kullanıyorsanız telefonunuzun markasını seçin.
  • Turkcell kullananlarsa sayfada arama yaparak telefonunun desteklenip desteklenmediğini öğrenebilir. 

Telefonunuzun VoLTE destelkeyip desteklemediğini telefonun üreticisinin tenik özellikler sayfasından ya da akıllı telefonun kullanım kılavuzundan öğrenebilirsiniz. Bununla uğraşmak istemiyorsanız Vodafone'un VoLTE uyumlu cihazlar sayfasına, Türk Telekom'un cihaz uyumluluk sayfasına ya da Turkcell'in VoLTE destekli cihazlar sayfasına gidebilirsiniz.

Örneğin Vodafone'da "Casper" marka akıllı telefonlardan hangilerinin VoLTE desteğine sahip olduğunu öğrenmek için aşağıdaki görüntüde olduğu gibi "Casper" markasını seçtik. Ardından VoLTE desteğine sahip telefonlar sıralandı. Türk Telekom'da da Vodafone VoLTE uyumlu telefon sorgulama adımlarına benzer adımlar takip etmemiz gerekiyor. Aşağıdaki görüntüden de anlaşılabileceği üzere sayfada tek yapmamız gereken cihaz markasını seçmekten ibarettir.

VoLTE Nedir? Ne Demek?

Turkcell'de Vodafone ve Türk Telekom'dan farklı olarak doğrudan VoLTE uyumlu cihazlar sıralanıyor. Tarayıcının arama özelliğini kullanarak telefonunuzun desteklenip desteklenmediğini öğrenebilirsiniz. Ufak bir hatırlatmada bulunmakta fayda var: Mobil operatörünüzün sunduğu bu listeler her zaman tam anlamı ile güncel olmayabilir. Bu nedenle cihazınızı ilgili listede görmüyorsanız hemen endişelenmemelisiniz. Daha net bilgi edinmek için akıllı telefonunuzun üreticisi ya da mobil operatörünüzün müşteri temsilcisi ile iletişime geçebilirsiniz.

VoLTE Aktif Etme Nasıl Yapılır?

  • Turkcell VoLTE aktif etme ya da VoLTE açma işlemi için HDSES yazın, 2200 numarasına kısa mesaj atın.
  • Türk Telekom VoLTE aktif etme veya VoLTE açma işlemi için VOLTE yazın, 5555'e kısa mesaj atın.
  • Vodafone VoLTE aktif etme ya da açma işlemi için 4.5G yazın, 4545'e kısa mesaj atın.

Telefonda VoLTE nasıl kapatılır diyorsanız yukarıdaki adımları takip edin. Bu adımları takip ederek mobil operatörünüzün VoLTE servisini aktif etmesi için talepte bulunabilirsiniz. Talepte bulunduktan bir süre sonra telefonunuza işlemin başarılı olduğuna yönelik bir mesaj gelecektir. Sonrasında akıllı telefonunuzu kapatıp açmanız gerekiyor. Bu işlemn ardından VoLTE için artık hazırsınız.

VoLTE Kapatma Nasıl Yapılır?

  • Turkcell VoLTE kapatma için IPTAL HDSES yazın, 2200 numarasına kısa mesaj gönderin.
  • Vodafone VoLTE kapatma için müşteri hizmetlerine talepte bulunabilirsiniz.
  • Türk Telekom VoLTE kapatma için IPTAL VoLTE yazın, 5555 numarasına kısa mesaj gönderin.

VoLTE kapatma işlemi için takip edilmesi gereken adımlar, markadan markaya değil, operatörden operatöre değişiklik gösterir. Başka bir deyişle telefonunuzun Samsung, Oppo, Huawei, Xiaomi, Apple ya da başka bir marka olmasının önemi yoktur. Hangi operatörden hizmet alıyorsanız o operatör için sıralanan adımları takip etmelisiniz.

Wi-Fi 6E Nedir? Ne Kadar Hızlı? Wi-Fi 6'dan Farkı Ne?
İNTERNET

Wi-Fi 6E Nedir? Ne Kadar Hızlı? Wi-Fi 6'dan Farkı Ne?

Yeni bir modem ya da router alacaksanız Wi-Fi 6E nedir sorusunun yanıtını merak ediyor olabilirsiniz. Peki, geçtiğimiz yıllarda sunulan kablosuz internet standardı tam olarak ne işe yarıyor? Bu rehberde kablosuz ağ tıkanıklığını azaltmayı hedefleyen Wi-Fi 6E teknolojisine dair merak edilen bazı soruları yanıtlayacağız.

VoLTE nedir, ne işe yarar, nasıl kapatılır, nasıl açılır, VoLTE uyumlu cihaz nasıl sorgulanır gibi soruları böylece yanıtlamış olduk. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar sekmesi üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

YORUMLAR