Windows 10'da Ekstra Depolama Alanı Kazanma Yöntemleri

Bu rehberimizde Windows 10’da ekstra depolama alanı kazanmak için yapılabilecekler listesini sıraladık. Cihazınızda yeterli alan yoksa mutlaka göz atmalısınız.

Volkan Yılmaz -

Windows 10 işletim sistemli bilgisayarınızda depolama alanınız yeterli değilse, çeşitli bölümleri temizlemeniz gerekebilir. Yeni depolama alanı alacak durumunuz da yoksa, bu rehberimizde Windows 10’da ekstra depolama alanı kazanmak için yapılabilecekler listesini sıraladık. Mutlaka göz atmalısınız.

1. Akıllı Depolama

Windows 10 Creators Update ile birlikte gelen Akıllı Depolama özelliği, sizin yerinize gereksiz dosyaları temizleyerek depolama alanında yer açabilme yeteneğine sahip. Bu özelliği etkinleştirmek için Ayarlar > Sistem > Depolama > Akıllı Depolama adımlarını izleyin ve devreyi açık konuma getirin.

2. Sıkıştırılmış Sistem

CompactOS olarak bilinen bu özellik, sistem dosyaları ve Windows Mağaza uygulamaları tarafından kullanılan toplam alanı azaltmak için sıkıştırmayı kullanıyor. Birkaç dakika içinde her şeyi sıkıştırarak 1-7 GB arasında bir kazanç sağlayabileceğiniz bu özelliği kullanmak için şu adımları izlemeniz gerekiyor:

3. NTFS Sıkıştırma

Windows’un tek tek dosyaları ve klasörleri seçerek sıkıştırabildiği bir özellik olan NTFS Sıkıştırma özelliği, ekstra bir uygulama olmadan dosya sıkıştırabileceğiniz iyi bir seçenek diyebilirim. Bu özelliği kullanabilmek için şu adımları izleyebilirsiniz:

Bu özelliği kullanmadan önce dikkat etmeniz gereken hususlar mevcut. Nadir kullandığını dosyalarda NTFS sıkıştırmasını kullanmanızı öneriyoruz. Ancak; ses, video, sistem dosyaları ve klasörleri için NTFS sıkıştırma özelliğini kullanmamanızda fayda var.

4. Uygulamalar ve Medyaları Harici Depolama Alanına Yönlendirin

Windows 10 işletim sisteminde, uygulamaları ve medya dosyalarını harici bir depolama alanına yükleyebiliyorsunuz. Sistemde daha fazla boş alan yaratmak için, öncelikle bir harici depolama aygıtını bilgisayara bağlıyoruz. Daha sonra şu adımları uygulayacağız:

5. Bulut Depolama

Muhtemelen diğer kullanıcılar gibi siz de OneDrive uygulamasını kullanmıyorsunuz. Ancak, OneDrive ya da benzer bir uygulamayı kullanmayı tekrar düşünebilirsiniz. Microsoft, toplam 5 GB kapasiteye sahip ücretsiz bir planı OneDrive ile sizlere sunuyor. Tüm senkronizasyon seçeneklerini devre dışı bıraktıktan sonra, ayrı bir depolama alanı olarak kullanabilirsiniz.

6. Ayrılmış Alanlar

Windows 10’da, verilerinizi depolamak için veri sürücünüzün büyük bölümlerini ayıran üç ana özellik vardır. Bunlar; Hazırda bekleme, Sistem Geri Yükleme ve Sayfa dosyaları.  Sayfa dosyasına müdahale etmeyi önermiyoruz, ancak diğer ikisini disk alanı kazanmak için kullanabiliriz.

Hazırda Bekletme

Geçerli sistem durumunuzun anlık görüntüsünü kaydederek, hiberfil.sys adında bir dosyaya kaydeden ve daha sonra ekranı, portları, veri sürücüsünü ve RAM’i kapatan hazırda bekletme modundan çıkmak istediğinizde, normal önyüklemeden çok daha hızlı bir şekilde sistemi başlatabiliyorsunuz.

Ancak hiberfil.sys dosyası varsayılan olarak büyük yer kaplıyor ve hazırda bekletmek isterseniz her zaman mevcuttur. Bu dosyayı ortadan kaldırmak istiyorsanız, hazırda bekletmeyi tamamen devre dışı bırakmanız gerekecektir.

Sistem Geri Yükleme

Sistem Geri Yükleme özelliği, sisteminizdeki anlık görüntüleri oluşturan ve kaydeden, böylece bir şeyler yanlış gittiğinde sisteminizi geri yüklemek için kullanabileceğiniz bir özelliktir. Varsayılan olarak sistem geri yükleme dosyaları, Windows’un yüzde 15’ini kaplıyor. Bu da oldukça büyük bir değere tekabül ediyor. Bu yüzdelik değeri azaltarak ya da Sistem Geri Yükleme’yi kapatarak ekstra depolama alanı kazanabilmeniz mümkün.

7. Disk Temizleme

Disk Temizleme özelliğini ayda bir çalıştırarak gereksiz dosyaları temizleyebilir ve sisteminizi temiz tutabilirsiniz. Bununla birlikte, her Windows güncelleştirmelerinden sonra Disk Temizleme’nin sistem sürümünü çalıştırmanızı öneriyoruz.

Windows 10 Veri Kullanımı Nasıl Sıfırlanır?

Windows 10: Akıllı Kişi Rehberi

Benzer İçerikler

YORUMLAR