Windows 8'de Gizli Dosyaları Gösterme ve Dosya Gizleme

Windows 8 ve 8.1'de yer alan dosya gizleme özelliği ile meraklı gözlerden dosyalarınızı saklayabilirsiniz.

Windows 8'de Gizli Dosyaları Gösterme ve Dosya Gizleme

Windows 8'de sahip olduğumuz dosya ve klasörleri gizli hale getirmek, daha sonra gizli dosyaların da görünmesini sağlamak ve tüm bu işlemleri geri almak mümkün. Bilhassa karmaşık güvenlik yazılımlarını kullanmak istemeyenlerin deneyebilecekleri bu özellik sayesinde bilinçsiz kullanıcıların hemen dosyalarınıza erişim sağlamasının önüne geçebilir, böylece daha güvenli bir sisteme sahip olabilirsiniz. Ancak unutmamak gerekir ki bu yöntemi kullanmak işini bilen veri hırsızlarına engel olmayacaktır ve sadece yanlışlıkla sizin dosyalarınızı silebilecek, değiştirebilecek kişilere karşı önlem olarak hazırlanmıştır.

İlk olarak kendimize herhangi bir dosya yahut klasör seçiyoruz ve üzerine sağ tıkladıktan sonra en altta bulunan "Özellikler" butonuna basıyoruz.

Özellikler penceresinde "Genel" sekmesi altında yer alan "Gizli" seçeneğinin yanındaki kutucuğu aktif hale getirdikten sonra "Tamam" butonuna basarak dosya gizleme işlemini tamamlıyoruz. Eğer sisteminizde gizli dosyaları görüntüleme aktif değilse bu noktada dosyanız görünmez olacaktır.

Sıra geldi gizlediğimiz dosyayı bulmaya. Bunun için ilk olarak bilgisayarımızın klavyesindeki Windows tuşuna basarak başlangıç ekranını getiriyoruz. Başlangıç ekranında direkt olarak "Denetim Masası" yazarsanız gerekli seçenek sağ kısımda çıkacaktır. Burada "Denetim Masası" menüsüne tıklayarak devam ediyoruz.

Denetim masasının sağ üst bölümünde yer alan "Görüntüleme Ölçütü" menüsünü "Büyük Simgeler" haline getiriyoruz ve böylece tüm seçeneklerin açılmasını sağlıyoruz.

Denetim masası tamamen açıldığında "Klasör Seçenekleri" seçeneğini kullanarak devam ediyoruz.

Klasör seçenekleri ekranının üst bölümünde yer alan sekmelerden "Görünüm" sekmesine tıklayarak ilgili menüye ulaşıyoruz.

Görünüm menüsü açıldığında hemen orta kısımlara doğru yer alan "Gizli dosya, klasör ve sürücüleri göster" opsiyonunu göreceksiniz. Bu seçeneği aktif hale getirdikten sonra "Tamam" butonuna basarak kapatabiliriz.

Önceden gizli hale getirdiğimiz klasör veya dosya artık görünür halde olmalı ancak dosyanın gizli olduğunu şeffaf bir yapıya sahip olmasından anlayabilirsiniz.

Gizli dosya seçeneğini aynı adımları takip ederek yeniden kapatabilir ve dosyanızı görünür yapabilirsiniz. Konu hakkında çektiğimiz rehber videosunu da aşağıda görebilirsiniz.

Windows 8.1'de Dosya Gizleme ve Gizli Dosyaları Görüntüleme
YAZILIM

Windows 8.1'de Dosya Gizleme ve Gizli Dosyaları Görüntüleme

Windows 8 ve 8.1 işletim sistemlerinde istediğiniz dosya ve klasörleri gizli hale getirmek ve gizliliklerini kaldırmak, aynı zamanda gizli olsalar dahi klasörleri ve dosyaları görüntülemek oldukça kolay.

YORUMLAR