Yandex, Türkiye'deki İnternet Kullanımı ve Kullanıcılarına Dair Son Raporunu Yayınladı

Yandex, Ağustos 2012 itibariyle derlenen, Türkiye’deki internet kullanıcılarını ve kullanımının en güncel durumunu ortaya koyan bir rapor paylaştı. Yandex Metrica isimli analiz yazılımı ile sağlanan bu veriler, Türk internet kullanıcıları ve kullanıma dai

Yandex, Türkiye'deki İnternet Kullanımı ve Kullanıcılarına Dair Son Raporunu Yayınladı

Yandex, Ağustos 2012 itibariyle derlenen, Türkiye’deki internet kullanıcılarını ve kullanımının en güncel durumunu ortaya koyan bir rapor paylaştı. Yandex Metrica isimli analiz yazılımı ile sağlanan bu veriler, Türk internet kullanıcıları ve kullanıma dair dikkat çekici sonuçlar ortaya koyuyor.

Türkiye kapsamında internet hizmeti alan abone sayısı 35 milyonun üzerinde. Her ne kadar kullanıcıların büyük bir kısmı masaüstü dizüstü bilgisayar diyebileceğimiz klasik bilgisayarlar üzerinden internet sitelerini ziyaret ediyor olsalar da mobil cihazlar üzerinden internet sitelerini ziyaret edenlerin sayısı her geçen gün artıyor. 2012 yılının ikinci çeyreği itibariyle 10.6 milyon kişi mobil cihazlar üzerinden internete bağlanıyor. 2011 yılının aynı dönemine göre bu konuda 0 civarlarında bir artış söz konusu.

Bir başka veri, kullanıcıların haftanın günlerine göre çevrim içi olma durumlarına dayanıyor. Aşağıdaki tablodan da görebileceğiniz üzere hafta sonları klasik bilgisayarlardan çevrim içi olma konusunda bir azalma söz konusu olurken, mobil kullanıcılar için bu geçerli değil.

Aşağıdaki tablo da Türkiye’deki kullanıcıların klasik bilgisayarlardan ve mobil cihazlardan çevrim içi olma durumlarını ortaya koyuyor. Tabloya göre masaüstü ve dizüstü bilgisayar kullanıcılarının en çok çevrim içi oldukları saat aralığı 15 – 17 iken; mobil cihaz kullanıcılarının en çok çevrim içi oldukları saat aralığı 22 – 24.

Bir diğer konu ise, internet kullanıcıların en aktif oldukları zamana dair. Yani internet kullanıcılarının en çok gezinti yaptıkları, hareketli olarak interneti kullandıkları saatin ne zaman olduğu. Veriler bu konuda bizlere sabah 8’i gösteriyor. Aşağıdaki tabloda da görüldüğü gibi, sabah 8’de interneti kullanan kişilerin ortalama gezdikleri sayfa sayısı 20.

Peki internet kullanıcıları internet sitelerine nasıl ulaşıyorlar? Yandex Metrica verilerine göre kullanıcıların %36’sı bir bağlantı ya da reklam üzerinden; %28’i doğrudan adres girerek; %36’sı da arama motorları üzerinden sitelere ulaşıyor.

Türk internet kullanıcıların internet erişimi esnasında internet siteleri ve dolayısıyla da Yandex Metrica yazılımda bıraktıkları bazı bilgiler, o ziyaretçilerin hangi işletim sistemini, hangi internet tarayıcısını kullandıklarını ve ekran çözünürlükler ile ekran derinliklerini gösteriyor. Aşağıdaki tablo, söz konusu konulara dair son verileri gösteriyor. Bu veriler, en çok kullanılan işletim sisteminin Windows 7; en çok kullanılan ekran çözünürlüğünün 1366x768 piksel ve en çok kullanılan internet tarayıcısının Internet Explorer olduğunu ortaya çıkarıyor.

Aynı verilen mobil cihazlara yönelik olanı da hemen aşağıda. Tabloya baktığımızda en çok kullanılan mobil tarayıcının Safari 5 ve en çok kullanılan ekran çözünürlüğünün 320x480 piksel olduğunu görüyoruz. Bununla birlikte iPhone, iPad ve iPod Touch’tan oluşan Apple mobil cihazları mobilden internete girenler arasında ilk sırada gelen cihazlar olarak karşımıza çıkıyor.

Tüm bu veriler bize gösteriyor ki, Türkiye de genel internet kullanımı istikrarlı bir şekilde artıyor. Mobil internet kullanımı da istikrarlı bir şekilde artıyor ancak son yıllarda çok dikkat çekici bir ivme yakalamış durumda. Bundan birkaç yıl sonra mobil internet abone sayısı ile sabit internet abone sayısının eşitlenmesi hiç de sürpriz olmayacak gibi.

Hızlı ve kaliteli bir internet deneyimi için Yandex İndir sayfamızdan sizin için seçtiğimiz en hızlı web tarayıcılarından birisi olan Yandex Browser'ı indirmeyi sakın unutmayın.

YORUMLAR