Yapay Zeka Üzerine Aklıma Gelen En Dürüst Sorular

Tıpkı her teoride olduğu gibi yapay zeka için de bir tez ve anti-tez durumu söz konusu, en dürüst soruları sorduk, cevapları arıyoruz.

Yapay Zeka Üzerine Aklıma Gelen En Dürüst Sorular

Yapay zeka konusunda Stephan Hawking’den tutun da bizim köşedeki kokoreççiye kadar geniş bir yelpazede insanlar bir şeyler söyleyebiliyorlar. Elbette herkesin bir fikrinin olmasını Tamİndir.com okuduklarına bağlamak istemiyorum ama bilim kurgu film, çizgi roman ve roman unsurları olmasa bugün kaçımız yapay zekayla ilgili fikir ileri sürebilirdik ki?

Yapay Zeka bu sayfalarda sayısız makalede yer aldı. Stephan Hawking bile dayanamayıp bu konuyla ilgili bir teori ortaya attı. Hawking 100 yıla kadar insanlık kendini tamamen yapay zekaya teslim eder der demez hemen tartışmalar başladı. Ancak gerçekten Stephan Hawking yapay zeka çalışmalarını pek sempatiyle izlemiyor. Hawking yapay zekanın önümüzdeki 100 yıl içerisinde tüm kontrolleri ele alabileceğini, bunun da insanlığın sonunu getirebileceğini savunuyor. Hawking bence yapay zekadan çekinmiyor, insanların bu teknolojiyi çok yanlış anlayarak değerlendireceklerinden endişe ediyor. Burada insanlığı mı yoksa yapay zekayı mı suçlamalıyız?

Açık kaynak kodlu yapay zeka olur mu?

Tıpkı her teoride olduğu gibi bir tez ve anti-tez durumu söz konusu. ABD’de geçenlerde düzenlenen bir panelde bu konu o kadar hararetli tartışıldı ki, bir an için izleyiciler kavga çıkacak sandılar. Tartışmanın alevlendiği nokta yapay zekanın açık kaynak kodlu olup olmaması işle ilgiliydi. Şimdi, bu noktada kıyamet teorilerinden geçilmiyor. Potansiyel yapay zeka algoritmaları taşıyan araçlar ya kötü amaçlara sahip insanları eline geçerse ne olacak, nasıl olacak? Bu konu uzun uzun tartışıldı. Elbette bir karar çıkmadı.

Yapay zeka felaket getirecek mi?

Dünyada hiç işsizlik yokmuş gibi yapay zekanın işsizlik getirecek olmasını tartışmak yerine alternatif bir öneri gelmiyor. Yapay zeka tartışmalarına dikkat edecek olursanız hep bir kıyamet, hep bir felaket senaryosu mevcut. Bunu körükleyen film ve dizilerde sinema ve TV’lerde cirit atıyorlar. İnsanların yapay zeka ile ilgili teknolojik gelişmeleri bu kültür bombardımanı altında izliyor olmaları ne kadar sağlıklı düşünmelerini sağlayabilir ki? 

Yapay zeka insan ırkını dışlar mı?

İnsanlık, insan olduğunu unutarak kendi kendini dışlayalı yüzyıllar olmuş. Ortalık savaş, açlık, yolsuzluk ve düzensizlikten kırılırken "yapay zeka biz dışlar mı?" sorusu komik bence. Böyle pek de aydınlık bir gelecek çizmeyen insan ırkının yapay zekanın kendisini dışlayacağını iddia etmesi, hatta yapay zekayla savaşa kadar uzanmaya cesaret eden senaryolar üretmesi neye ve kime hizmet ediyor? Şu anda dünyanın yarısı birbiriyle bir şekilde savaşıyor, diğer yarısı da açlık ve yoksullukla savaşıyor. Çevrimiçi olan nüfus ise dünya nüfusunun yarısı. Yapay zeka biz kendi kendimizi bu kadar tüketirken önce bir sıraya girsin bakalım, bizden sıra gelirse düşünsün insanlığı yok etmeyi. 

Yapay zekayı ya kötü emelleri olanlar kullanırsa

Askeri amaçlara hizmet eden her teknoloji için "klişeleşmiş" bu endişe elbette yapay zeka için de kullanılacaktı. Oysa her teknolojik, farmakolojik, biyolojik, jeolojik ve tabii ki askeri buluş ve keşif kötü emelli insanların eline geçebilir ve insanlığa karşı kullanılabilir. Neden yapay zekayı bu kadar dert ediyoruz ki? Kötücül yazılım kodlayıp dağılmasını sağlayanlar yapay zeka mı kullanıyorlar? Ya da nükleer silah başlığı satanlar? Üçüncü dünya ülkelerinde hastalıkların çaresi olan ilaçları, o ülke üzerinde hüküm sağlamak için kullananların yapay zekadan faydalandıklarını hiç sanmıyorum. Yapay zeka yayıldığı zaman bir anda kötü emelli insanlar mı fışkıracak topraktan? Zaten varlar. Görüyoruz ve okuyoruz. 

Yapay zekadan korkmak mı lazım?

Durum bu temelde bir çok soruyu ve tartışmayı bünyesinde barındırırken, sorulması gereken soru bence yapay zekanın insanlığı nasıl refah düzeyine çıkarabileceği olmalı. Yapay zekayı öcü gibi gösteren sebeplerin iki misli kadar faydası da olabileceği hakkında biraz bilinçli davranılmalı. Bu olasılıklar örneklendirilmeli. Bu teknoloji işsizliğe son verebilir mi, yoksul ülkelerin refah düzeyine biraz olsun yaklaşması ya da savaşların durabilmesi için yapay zeka kullanılabilir mi? Bunu tartışmak ve örneklendirmek daha faydalı olmaz mıydı? Sizin de aklınıza gelen yapay zeka soruları varsa buyurun tartışalım.

Yapay Zeka Ne Değildir?

Stephen Hawking Yapay Zekaya Karşı İnsanlığı Uyardı: 100 Yıl Sonra Kıyamet

Erdem Sahibi Robotlar Tasarlayabilmenin Dayanılmaz Ağırlığı

YORUMLAR