Yeni Bir Telefon mu Alacaksınız? O Zaman Size Akıllı Telefon Seçme Rehberimizi Sunalım

Yeni bir akıllı telefon almak istiyorsunuz ama bir türlü hangi telefonu alacağınıza karar veremediniz mi? O zaman bu blog yazımız tam size göre.

Yeni Bir Telefon mu Alacaksınız? O Zaman Size Akıllı Telefon Seçme Rehberimizi Sunalım

Her geçen gün hayatımıza yeni teknolojiler giriyor ve insanlar artık telefon değiştirirken daha fazla konuya dikkat eder hale geldi. Eskiden sadece "arasın yeter" denilen telefon kriterleri artık kamerası mükkemmel olsun, 4.5G desteklesin gibi kriterlere dönüştü. Tabii piyasada çeşitli telefon üreticileri ve onlarca farklı telefon modeli olunca bir takım sıkıntılar da ortaya çıkmıyor değil. Özellikle insanların en çok sorduğu sorulardan birisi Android mi alayım iOS mu? İşte tüm akıl karıştırıcı soruları dikkate alarak bu yazımızda sizlere telefon alma rehberi hazırladık.  

Akıllı telefon seçiminde dikkat etmeniz gereken belli başlı kurallar var. Aslında başta çok önemsemeseniz de bu özelliklere dikkat etmediğiniz zaman uzun süreli kullanımda bazı sıkıntılar ortaya çıkıyor. Telefonunuzu sevmemeye başlıyor ve bir an önce değiştirmek istiyorsunuz. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için bu rehberimizi ayrıntılı olarak okumanızı öneriyoruz. Neyse giriş kısmını tamamladık haydi şimdi yazının can alıcı bölümüne başlayalım.

1) Öncelikli Olarak İşletim Sistemine Karar Verin: Android mi, iOS mu yoksa Windows Phone mu?

Teknoloji dünyasında çeşitli mobil işletim sistemleri olmasına rağmen telefonlarda popüler olan 3 farklı platform bulunuyor. Bunlar Android, iOS ve Windows Phone olarak aralarında değişiklik göstermekte. Haydi şimdi bu işletim sistemlerini inceleyelim:

  • Android: Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemi oldukça kullanışlı. İstediğiniz Launcher'ı kurabiliyorsunuz ve istediğiniz uygulamayı dış kaynaklardan bile (.apk olarak) kullanabiliyorsunuz. Google hesaplarıyla birçok servisi aynı anda senkronize edebileceğiniz gibi, sadece istediğiniz bir tek serviste de kullanmanız mümkün. Uzun lafın kısası Android için mobil işletim sistemleri arasında en özgürlükçü olanı ve en çok kullanılanı diyebiliriz.
  • iOS: Apple tarafından geliştirilen iOS, sadece Apple'ın ürettiği cihazlarda bulunuyor. Yani onlarca farklı markanın iOS'i kullanmaması bu işletim sistemini ayrıcalıklı kılıyor. Oldukça profesyonel bir bakış açısıyla hizmet veren iOS, biraz seçkin kişilere hitap ediyor. Hem başta iPhone olmak üzere telefonları genel olarak çok pahalı, hemde uygulamalar arasında satın almalara para ödemeniz gerekiyor. Tabii uygulamalar kaliteli olduğu için paralı. Bu arada geliştiricilerin uygulamalarını yayınlamak için tercih ettiği ilk platformunda iOS olduğunu hatırlatalım.
  • Windows Phone: Microsoft'un bir anlık gaza gelmesiyle oluşturduğu, masaüstü sistemlerdeki gibi başarılı olacağını düşündüğü bir işletim sistemi. Aslına bakarsanız Windows Phone'da tercih etmenize yardımcı olacak şaşırtıcı bir özellik bulunmuyor. Sadece yine Microsoft'un ürettiği Windows Phone'lu cihazların biraz daha ucuz olmasından dolayı WP'li telefonlara bakabilirsiniz. Tabii mağazasındaki uygulama eksiklikleri sizi sinir etmeyecekse.

2) Ekran Boyutunu Büyük mü İstiyorsunuz Yoksa Küçük Mü?

Akıllı telefonlar genellikle ortalama olarak 5.5 inç boyutlarında tasarlanıyor ve üretiliyor. Tabii bazı markalar bonus model olarak daha büyük ekrana sahip telefonlar da üretmiyor değil. Ama önemli olan bölüm onların üretmesi değil sizin seçiminiz. Siz nasıl bir telefon istiyorsunuz? Çok karmaşaya yol açan küçük ve büyük ekranlı telefonların özelliklerine bir bakalım.

  • Büyük ekran: Büyük ekranlı telefonlar kullanırken oldukça zevkli oluyor. İstediğiniz her ayrıntıyı görebiliyorsunuz ve film izlerken de daha eğlenceli vakit geçirebiliyorsunuz. Ama taşıma sıkıntısı var ne yazık ki. Büyük ekranlı telefonları taşırken cebinize koyamıyorsunuz, koysanız bile oturduğunuzda sorun çıkartıyor. Bir de tek elle kullanamama sorunu var. Ayrıca telefonu yatakta kullanırken yanlışlıkla kafanıza düştüğünde oluşabilecek hasarı söylemiyoruz bile.
  • Küçük ekran: Küçük ekranlı telefonları tek elle rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Bu da ev ortamı dışında size daha huzurlu hissettiriyor. Ekranda ayrıntıları biraz daha az görüyorsunuz, bu büyük ekranlı telefonlara oranla daha fazla sıkıntı oluşturuyor. Kullanırken sürekli ekranı yakınlaştırmak zorunda kalabiliyorsunuz. Ama büyük ekrana oranla küçük ekranlı telefon alacaksanız biraz daha ucuz markalara yönebilirsiniz. 

Ekran boyutunun dışında ekran teknolojileri ve çözünürlüğü de oldukça önemli. Ekran çözünürlüğünüz fiyata oranla en az HD biraz daha pahalı model alıyorsanız mutlaka Full HD olmalıdır. 

3) Telefon Alırken En Önemli Konu: Akıllı Telefonunuzun Özelliklerini İyi Seçin.

Akıllı telefon alırken çok dikkatli olmalısınız. Çoğu teknoloji firması bir özelliği arttırırken çaktırmadan diğer bir özelliği azaltıyor. Bu da kullanıcının dikkatinden kaçtığı için satın alımdan sonra büyük bir hüsrana yol açıyor. Yani demek istediğim kamerası iyi diye telefonun RAM'inden çalmayın.
Telefon özelliklerinde ilk dikkat etmeniz gereken konu depolama alanıdır. 16 GB'ın altındaki telefonlara pek yönelmeyin. Çünkü 6 aylık bir kullanımdan sonra telefonda uygulama yükleyecek yer bulamayabilirsiniz. Dahili depolamanın yanı sıra harici depolama desteğinin de bulunup bulunmadığına mutlaka bir göz atın. Telefonunuzun RAM konusunda da biraz cömert olmalısınız. Yüksek RAM'li telefonlar biraz pahalıdır ama uzun vadede size sıkıntı çıkartmaz. İyi performans istiyorsanız 2 GB aşağısına pek bakmayın bile. Kullanıcılar için en önemli konulardan birisi ise kamerasının çözünürlüğü. Telefonunuzda mutlaka ön kamera olsun. Ön ve arka kameranında iyi bir çözünürlükte olmasına dikkat edin. Çünkü telefonda en çok yapılan işlemlerden birisi fotoğraf çekmek. Aslında telefon kameralarının MP'li değil merceği önemlidir. Yani kameraların hem çözünlüklü hem de teknolojik olmasına dikkat edin. Batarya konusunda da deneyip görmeniz gerekli. Açıklamalarda yazan batarya miktarı pek telefon seçimlerinde işe yaramıyor.

4) Tamam Telefonu Belirledik. Gelelim Şimdi Fiyat Ve Satış Sonrası Desteğe.

Satın almayı düşündüğünüz akıllı telefonun özellikleri hemen hemen kafanızda oluşmuştur artık. Şimdi dikkat etmeniz gereken kısım fiyat etiketi. Aylar sonra yeni modeli çıkacak bir telefon için tonlarca para harcamanız gerekmiyor. Fiyat ve performans konusunda üretim yapan şirketlerin sizin belirlediğiniz özelliklere uygun olan telefonlarına göz atabilirsiniz. Bu arada pek dikkat edeceğinizi sanmıyoruz ama şirketlerin telefon satışlarında size özel hazırladığı kampanyalara da göz atmayı ihmal etmeyin.

Akıllı telefon alacaklar için hazırladığımız" telefon alma rehberi" burada sona eriyor. Yazımızı okuduktan sonra söylediğimiz kriterlere göre kendinize uygun bir telefon modeli belirleyebilirsiniz. Umarız gönlünüze yatan ve uzun süre kullanabileceğiniz bir telefon alırsınız.

Şimdiden hayırlı olsun, güle güle kullanın!

Akıllı Telefonunuzun Başına Gelip Sizi Delirtecek Kazalara Karşı Tepkinizi Ölçüyoruz

Akıllı Telefonlarımız Depresyona Girdiğimizde Bizi Uyarabilir mi?

Akıllı Telefonunuz Yavaş mı Şarj Oluyor? Bilinen Nedenler ve Çözümleri Burada

YORUMLAR