YouTube'da Oyun Kanalı Açarak Nasıl Kral Olursunuz? İşte PewDiePie Efsanesinin Doğuşu ve Yükselişi

YouTube’da kanalların birbiriyle rekabet edebilmesindeki en önemli şey orijinal olabilmeyi başarabilmeleri. İşte işin sırrı ve PewDiePie efsanesi.

YouTube'da Oyun Kanalı Açarak Nasıl Kral Olursunuz? İşte PewDiePie Efsanesinin Doğuşu ve Yükselişi

Felix "PewDiePie" Kjellberg eğer isteseydi iletişim okuduktan sonra TV kanallarından birinde çalışıp basın ve yayın kariyerine devam edebilirdi. Ama Felix 40 milyon kişinin üye olduğu, 10 binden fazla videosu olan bir kanal yaratmayı seçti. 26 yaşındaki İsveçli oyun delisi Felix, kariyerini “klişeleşmiş” yollardan sürdürmeye çalışsaydı büyük olasılıkla senede milyonlarca dolar para kazanamayacaktı.

Felix “PewDiePie” Kjellberg senede 8 milyon dolar kazanıyor. Bunu yaparken o kadar eğleniyor ki, “iş yapıyor para kazanıyor” demeye insanın dili varmıyor. Ancak Felix buraya bir anda yükselmedi, yılardır bu işi yapıyor ve PewDiePie kanalını 5 yıl içinde gerçekten yoktan var etti denebilir. Felix’in fakir bir delikanlıdan, varlıklı bir YouTube kralına dönüştüğü hayat hikayesi dizilere, filmlere konu olabilir ama bizim burada konuşacağımız şey bu değil.  

PewDiePie Nasıl yükseldi?

Medyada “Mainstream” yani ana akım olmanın yolu orijinal olmaktan geçiyor. Orijinal olmak ise kalıpların dışına çıkabilmekle doğru orantılı bir şey. Eğer fark edilmek istiyorsanız kalıpları kıracaksınız, bu kadar basit. Felix oyun oynarken yaşadığı her şeyi kaydederek oyun severlerle paylaşmaya başladığında, ilk önce biraz garip karşılanmıştı. Ancak oyun severlerin gönlünü kazanmak da biraz radikal olmaktan geçiyor. PewDiePie BroFist akımı bugün artık Mainstream olmanın ötesine geçti. Bir “idol” haline geldi. YouTube’da PewDiePie gibi yüzbinlerce girişim olduğu dikkatinizi çekiyordur. Felix “PewDiePie” Kjellberg orijinal olduğu için bugünkü konumuna erişti. YouTube’da çoğalan kanalların birbiriyle rekabet edebilmesindeki en önemli yapı taşı orijinal olabilmeyi başarabilmeleri. Bu kriteri koyan da Felix oldu.

PewDiePie bağış kampanyaları

Felix “PewDiePie” Kjellberg kazandığı parayı asla kendisine ayırmış biri değil. Kanalın mobil ve çevrimiçi gelirlerinden şimdiye kadar 1 milyon dolara yakın bağış yapmış. 2014 yılında sadece Sokak Çocukları için yaklaşık 630 bin dolar bağı yapan Felix bu tutumuyla da göz dolduran bir kişilik. Kısaca PewDiePie kanalını öne çıkaran şeylerden biri Felix’in zeki sunumu ve komik montajlarından ibaret değil. Kanalın sosyal yaşama duyarlı bir duruşu da var. 

PewDiePie yaratıcılığı

Bugün oyun kanalı açan bir çok genç YouTube girişimcisi kısa zamanda bir PewDiePie olmayı hedefliyor. Belki 40 milyon takipçi kazanmak bu son derece hırçın pazarda çok mümkün değil, ancak hedeflerini bu kadar yüksek tutmuyorlar. Daha kanaatkar davranıyorlar. Öte yandan Felix “PewDiePie” Kjellberg yapılması gereken her şeyi, kullanılması gereken her mizanseni ve tekniği kullandığı için rekabet kabul etmiyor. Bunu özellikle mi yapıyor? Hayır, Felix’in kafası böyle çalışıyor. Felix videolarında kendi gibi davranıyor, abartıyor, küfür ediyor, retro takılıyor, ilginç ve hiç bilinmedik oyunlara kafayı takıyor kısaca aslında her oyuncunun verdiği ya da, vermek istediği tepkileri oyunculardan saklamıyor. Belki de işin sırrı burada yatıyor. Sadece PewDiePie kanalı için jenerik müziği bile Felix ve kafasından geçenler hakkında insana yeterince fikir verebiliyor.

Aslında bence, Felix’in PewDiePie başarısını rakamlara indirgemek aslında yaptığı işi hafife almak demek. Çünkü Felix, özgünlüğünden bir şey kaybetmediği için bu başarıyı sürdürülebilir kılmış bir prodüktör aslında. 

Kısaca Felix “PewDiePie” Kjellberg aslında bir akım yarattı. Bu konuda ilk olduğunu söylersek, çok da abartmış olmayız. Ancak burada “adam bunu yaptı milyonları vurdu” mantığıyla taklitçilik yapmaktan ziyade, Felix’in açtığı bu yoldan devam ederek bu akıma yeni bir soluk katabilmek çok önemli. Çıta oldukça yüksek ama ulaşılamaz mı? Ben bu piyasada ve bu kulvarda başarılı olabilecek pek çok yetenekli "prodüktör" olduğundan eminim.

PewDiePie’ın 20 Eylül’de yayınladığı “10 milyar montaj” videosuyla yazımızı sonlandıralım:

PewDiePie YouTube’da 10 Milyar İzlenme Rekoruyla Tarihe Geçecek

İşte Sosyal Medyanın En İyi 10 Video İçerik Sağlayıcısı

Forbes 2014 - 2015 Yılında En Çok Kazanan YouTuber'ları Listeledi

YORUMLAR