Bu Gece Gökyüzüne Dikkat! Süper Ay Pazartesini Aydınlatacak

En son 1948 yılında görülen Süper Ay 68 yıl sonra 14 Kasım Gecesi gökyüzünü aydınlatacak.

Bu Gece Gökyüzüne Dikkat! Süper Ay Pazartesini Aydınlatacak

En son 1948 yılında görülen Süper Ay 68 yıl sonra 14 Kasım Gecesi gökyüzünü aydınlatacak.

 NASA'nın duyurusuna göre bu gece Ay, Dünya’dan 356 bin 509 kilometre uzaklıkta olacak. Yani gezegenimize olan normal uzaklığından 27 bin 891 kilometre daha yakına gelecek. Yine NASA’nın bildirdiğine göre, hava bulutlu bile Süper Ay sonraki birkaç gün de gözlemlenebilecek. Süper Ay'ın pazartesi günü güçlü gelgitlere de yol açabileceği de bildirildi. Özellikle sahil bölgelerinde dalgaların yükselmesi olabileceği de gelen bilgiler arasında.

Olayı öğrenen insanların birbirlerine sordukları soruların başında; Süper Ay’ın çeşitli afetlere, su baskınları ya da depremlere sebep olup olmayacağı. NASA bu soruya da “Süper Ay'ın Dünya üzerindeki etkileri az. Sismologların ya da volkan bilimciler, Ay'ın çok fazla yaklaşmasının Dünya üzerinde herhangi bir etkisi olduğuna ait bulguları yok” açıklamasını da yapıyor. Ancak geçtiğimiz gün Yeni Zelanda’da yaşanan 7.4 ve aynı paralelde Arjantin’de 6.2 şiddetindeki depremler bu bulguları biraz gölgede bırakıyor gibi görünüyor.

Süper Ay ne zaman olacak?

14 Kasım gecesi, Türkiye saatiyle 4.30 sularında (GMT 1.30) Güneş ve Ay tam hizalı olacaklar; ondan sadece iki saat önce 2.30’da (GMT 11.30) da Ay Dünya’ya en yakın noktada olacak. Bu saatler bu fenomeni izlemek için en ideal zaman olarak belirtilmiş. Süper Ay'a bakmak için gözlerinizi ekstra bir korumaya ihtiyacınız olmayacak, çıplak gözle de izleyebileceksiniz.

Öte yandan fotoğraf çekmesini seven amatörler ve profesyoneller için de unutulmayacak tecrübeler bu doğa kozmik olayla beraber geliyor. Eğer güzel kareler yakalamak istiyorsanız, bu olayı kaçırmamanızı tavsiye ederiz. 

YORUMLAR