Çok Sayıda Telefon ve Tablet Bakanlık Emriyle Toplatılıyor

BTK, sahte ve güvenli olmayan cep telefonlarının piyasadan toplatılarak imha edilmesine karar verdi.

Çok Sayıda Telefon ve Tablet Bakanlık Emriyle Toplatılıyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK), sahte ve güvenli olmayan cep telefonlarının piyasadan toplatılarak imha edilmesine karar verdiğini bildirildi. 

Taklit telefon ve tablet vurgununun önüne geçmek isteyen BTK bir bildiri yayınladı ve hemen arkasından da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü de bu sahte tablet, bilgisayar ve cep telefonlarıyla ilgili olarak tüketicileri uyardı.

Sahte tablet ve cep telefonları görüntü olarak orjinaliyle aynı olmalarına rağmen, işletim sistemi, yazılım, işlemci hızı, ekran, kamera çözünürlüğü, kapasite gibi bir çok olumsuz unsurlarıyla, karlı bir alışveriş yaptığı hissine kapılan kullanıcıları hayal kırıklığına uğratıyorlardı.

BTK ve Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğünden yapılan yeni bir uyarıda, piyasadaki her ürün grubunda olduğu gibi, tablet, bilgisayar, cep telefonu gibi ürünler arasında da önemli kalite farklarının olduğuna dikkat çekildi. Tüketicilere piyasa fiyatının oldukça altında satılan bu ürünleri değerlendirirken, orijinalleri ile arasında kalite farkının rahatsız edici derecede fazla olduğuna dikkat etmeleri de tavsiye edildi.

Yapılan açıklama da, tüketicilerin telefon, kısa mesaj, internet gibi iletişim araçları vasıtasıyla yaptığı alışverişlerin tamamı mesafeli satış olarak adlandırılıyor. Mesafeli satış yöntemiyle satın alınan ürünlerde de tüketicilere, teslim alındıktan sonra satıcı firmaya bildirimde bulunmak kaydıyla cayma hakkı tanınıyor. Geçtiğimiz yılın mayıs ayında yürürlüğe giren 6502 sayılı yeni Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna göre, mesafeli satışlarda bu hak, tüketicilere 14 gün içinde hiçbir gerekçe belirtmeksizin almaktan vazgeçme imkanı sağlıyor. Tüketiciler bu hakkı dikkatle değerlendirmeleri konusunda da uyarılıyorlar. Aynı yasa,  satıcıya da tüketicinin 14 gün içinde yapacağı bildiriminden sonra, iki hafta içinde tüketicinin ödemiş olduğu toplam bedeli, hiçbir kesinti yapmadan iade etme zorunluluğu getiriyor.

Öte yandan bu tip sahte ürünlerin piyasadan toplatılacağı ve tekrar satışa çıkmalarının engelleneceği de bildirildi. Bu ürünler ticari olarak da Türkiye’ye giriş yapamayacaklar. 

BTK’dan Çok Önemli Kayıp-Çalıntı Telefon İhbar Hattı Açıklaması

Türkiye'de İnternet Kullanımı Neredeyse Toplam Nüfusa Yaklaştı

BTK Mobil Güvenlik Önerilerini Güncelledi

YORUMLAR