Facebook Napalm Kız Fotoğrafını Sansürledi!

Facebook ve Norveç gazetesi arasında sansür krizi başladı. Facebook büyük tepki topladı!

Facebook Napalm Kız Fotoğrafını Sansürledi!

Norveç'te yayın yapan Aftenposten gazetesinin yazarlarından Tom Egeland, Vietnam Savaşı sırasında Napalm bombasından kaçan çıplak çocukların fotoğraflarını, geçtiğimiz günlerde Facebook sayfası üzerinden paylaştı. Facebook ise Napalm Kız olarak isimlendirilen fotoğrafı "müstehcen" buldu ve iki kurum arasında sansür krizi patlak verdi.

Vietnam Savaşı sırasında çekilen en can alıcı fotoğraflardan bir tanesi, Amerika'nın bir köye Napalm bombası atmasının ardından köyde yaşayan çocukların çektiği acıları net bir biçimde gösteren ve yukarıda görebildiğiniz o fotoğraftır. Aftenposten gazetesinin yazarı Tom Egeland'ın bu fotoğrafı paylaşmasının ardından Facebook, fotoğrafı müstehcen olduğu için Egeland'ın sayfasından kaldırdı. Ardından yazarın Facebook profilini de kapattı. Aftenposten'in yazarın Facebook sayfasının kapatılmasını protesto etmek için aynı fotoğrafı resmi sayfasından yayınlaması üzerine Facebook gazetenin genel yayın yönetmeni Espen Egil Hansen’e mail atarak resmi kaldırmasını istedi. Hansen de gazetenin bugünkü manşetine resmi bastı.

Facebook bir süredir uygulamaya aldığı kara liste uygulamasıyla bir takım yönergeler kullanarak, zararlı bulduğu içerikleri otomatik olarak kaldırıyor. Fotoğrafın da bu sebepten otomatik olarak kaldırıldığını söyleyen şirket şöyle bir açıklama yaptı: "Bu fotoğrafın simgeselliğini kabul ediyoruz fakat çıplak bir çocuğun fotoğrafına bir durumda izin verirken başka durumlarda yasaklıyor olmayı gerekçelendirmeyi zor buluyoruz. İnsanların kendilerini ifade hakkına fırsat verirken küresel topluluğumuzun güvenli ve saygılı bir ortam bulabilmesi için doğru dengeyi kurmaya çalışıyoruz. Çözümlerimiz her zaman mükemmel olmayabilir, fakat politikalarımızı ve onları nasıl uyguladığımızı geliştirmeye devam edeceğiz."

Gazetenin genel yayın yönetmeni ise bunun "aptallığı teşvik etmek" olduğu dile getiren bir açık mektup yayınladı ve Facebook'un simgesel bir fotoğraf ile çocuk pornosu arasındaki ayrımı yapabilmesi gerektiğinin altını çizdi. Tüm bu olayların ardından Norveç başbakanı Erna Solberg de olaya dahil oldu ve resmi Facebook sayfası üzerinden açıklama yaptı: "Facebook bu tür fotoğrafları sansürleyerek yanlış yapıyor. Bu ifade özgürlüğünün kısıtlanmasına katkı yapar. Ben internette ya da herhangi bir yerde yapılan sağlıklı, açık ve özgür tartışmaları destekliyorum. Ancak bu tip bir sansüre de ‘Hayır’ diyorum” diye yazdı.

Facebook Messenger'ın Android Sürümüne Instant Articles Desteği Geldi

Facebook Messenger'ın Aylık Aktif Kullanıcı Sayısı 1 Milyarı Geçti

YORUMLAR