Facebook Oyunu Avataria, Çocuklar İçin Büyük Tehlike Oluşturuyor

Facebook’ta binlerce oyun var ancak geçen hafta patlak veren bir durum bunların hepsinin çok masum bir oyun mecrası olmadığını ortaya çıkardı.

Facebook Oyunu Avataria, Çocuklar İçin Büyük Tehlike Oluşturuyor

Facebook’ta binlerce oyun var. Ancak geçen hafta patlak veren bir durum bunların hepsinin çok masum bir oyun mecrası olmadığını ortaya çıkardı. Basın organları ve ebeveynler Avataria isimli Facebook oyunu hakkında uyarılarda bulunuyorlar.

Hürriyet gazetesinin manşetine taşınan"Facebook'ta çocuğunuzu bu oyundan uzak tutun!" haberi hem bir uyarı hem de bir ihbar niteliğinde. Birincisi Avataria oyunu bir yetişkin oyunu olarak tasarlanmış. Ancak Facebook’ta tonlarca oyunun arasında kaynayıp gidiyor ve ebeveynler bu oyunu çocuklarının oynayıp oynamadığını algılayamıyorlar. Avataria’da oyuncular uygunsuz tekliflere açık kalabiliyor ve oyun içinde olayı ciddi cinsellik boyutuna taşıyabiliyorlar.

Avataria nasıl bir oyun?

Ebeveynler Avataria’daki karakterleri oyun botu zannediyorlar, çocuklarının gerçek kullanıcılarla etkileşimde olduğunu düşünemiyorlar. Bu yüzden de çocukların tehlike altında olabileceği akıllarına gelmiyor. Ancak son zamanlarda siber sarkıntılık haberleri ve taciz gündemi yoğun olan ülkemizde, Avataria’nın da benzer sonuçlar doğurma riski taşıdığı ilk önce Ekşi Sözlükte yayınlanan bir gönderiyle ortaya çıktı. Oyun içerik olarak 'The Sims benzeri bir temaya sahip. Oyunda kullanıcıların yanına gelen her hangi başka bir kullanıcı evlilik teklifi edebiliyor ya da doğrudan “benimle sevgili olur musun”, “sevişelim mi” gibi sorular sorabiliyor. İşte tam da böyle bir durumu kuzeni gibi davranarak tecrübe eden bir Facebook kullanıcısı, Avataria hakkındaki gerçeği Ekşi Sözlükte paylaşınca bunu bir ihbar sayan basın da olaya geniş ilgi gösterdi.

Avataria’yı Facebook’ta nasıl engellersiniz?

Facebook'ta Avataria oynanabilen ilgili hesaba giriş yaptıktan sonra Ayarlar>Engelleme kısmına gidin. Ardından 'Uygulamaları Engelle' bölümüne girin ve boş alana Avataria’yı ya da rahatsız olduğunuz başka bir oyun veya uygulamanın adını yazın. Bu engellemeyle birlikte artık oyun o hesapta açılmayacaktır. Ancak yeni bir hesap açılarak uygulamaya tekrar ulaşılabileceğini unutmayın.

YORUMLAR