Facebook’un Gözünde Değerimiz Kaç Para?

1 adet Facebook kullanıcısının bugünün dolar kuruna göre, 577,39 TL yaptığını söyleyebiliriz.

Facebook’un Gözünde Değerimiz Kaç Para?

ABD dışında kullanıcılar Facebook’un gözünde pek de değerli değiller. Yapılan bazı istatistikler İngiltere ve ABD dışındaki kullanıcıların Facebook için çok bir değeri olmadığını ortaya çıkardı. Ancak bakın ortalama olarak 1 Facebook kullanıcısı kaç dolar ediyor?

Aslında tüm bu araştırmanın çıkış noktası Microsoft’un LinkedIn’i satın alması. Microsoft 433 milyon kullanıcısı olan LinkedIn için 26.2 milyar dolar para ödediyse bir kullanıcının 60.51 dolar kadar değerli olabileceği argümanından yola çıkılınca, durum Facebook’a kadar dayandı doğal olarak. Oysa burada basit kullanıcı bölü bedel mantığı çok da geçerli değil. Böyle bir hesaplama son derece yanıltıcı ve düz mantık olarak değerlendirilebilir. Ancak yine de piyasayı değerlendirebilmek açısından bu yöntem bize bir fikir verebiliyor.

Facebook’un borsadaki fiyatı belli, NASDAQ’da hisseler hesaplandığında Facebook’un bugünkü piyasa değeri 327 milyar dolar kadar. Bu noktada 1 milyar 650 milyona yakın kullanıcısı olan Facebook için her kullanıcısının değerinin 198.36 dolar olduğunu söyleyebiliriz. Bu düz hesap böyle. Ancak reklam verenlerin hesapları bu kadar basit değil. Reklam pastasına göre küresel olarak bu bedel değişiyor. ABD’de Facebook’un kullanıcıları bu ortalama ortalama üzerinde bölgeye göre 5 dolar ile 9 dolar arasında bedel eklenerek hesaplanıyorlar. Yani ABD'de bir Facebook kullanıcısı farklı bir değere sahip. İngiltere ve Euro bölgelerinde ise bu durum ortalamaya eklenecek 3.45 dolar ile 4.50 dolar ile farklı ifade ediliyor. Asya Pasifik ülkeleri ve Ortadoğu’da ise bu değerler genel ortalamadan 1.50 dolar daha fazla. Tüm sosyal medyada kullanıcıların değeri aşağıdaki grafikte ortalama olarak şöyle ifade edilmiş.  

Ancak biz yine de ortalamadan sapmayarak, 1 adet Facebook kullanıcısının bugünün dolar kuruna göre, 577,39 TL yaptığını söyleyebiliriz. Şimdi kendinizi biraz daha değerli hissettiniz mi?

YORUMLAR