Google En Güçlü Kuantum Bilgisayarı Üretecek

Google, internet üzerindeki varlığını sürdürebilmek için daha fazla işlem gücüne ihtiyaç duyduğundan, kendi kuantum bilgisayarını üretme kararı aldı.

Google En Güçlü Kuantum Bilgisayarı Üretecek

Dünyanın en büyük teknoloji firmalarından Google, internet üzerindeki varlığının devamlılığı için çok ciddi miktarda işlem gücüne ihtiyaç duyuyor. Bu yüzden şirket, Kaliforniya Üniversitesi, Santa Barbara (UCSB) bilim adamlarıyla bir araya gelerek en güçlü kuantum bilgisayarı üretmeyi planlıyor.

Peki kuantum bilgisayar ne demek? Bu bilgisayarlar, atom altı parçacıkların özelliklerini kullanarak geleneksel bilgisayarlara kıyasla milyonlarca kat hızlı işlem yapabilme özelliğine sahip. Kuantum bilgisayarlar, 0 ve 1’den oluşan ikili kod yerine kuantum bitler (kubits) kullanıyor. Bu da eşzamanlı işlem kapasitesini ciddi miktarda arttırıyor.

Computer World sitesinin haberine göre, “süperpozisyon” adı verilen bu özellik, bilgisayar teknolojisinde devrim yaratacak olan terimi temsil ediyor. Süperpozisyon bilginin saklanacağı atom veya elektronun eş zamanlı olarak tüm kuramsal durumlarda var olabilmesi sağlanıyor. Bu şekilde, kuantum bilgisayarların paralel olarak çok sayıda işlemi aynı zamanda gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Google, 2013 yılında D-Wave Systems’ın 15 milyon dolarlık Vesuvius kuantum bilgisayarını satın alıp, bilgisayarın tasarımını inceleyerek kendi çalışmalarını başlatmıştı. Wall Street Journal’a göre, Google-UCSB ortaklığının ilk amacı, D-Wave’in desteğiyle D-Wave 2’yi 1000 kubitlik bir işlemciyle geliştirmek.

Google’ın internet üzerindeki dev varlığını sürdürebilmek için, kendi sunucu çiftliklerinde bulunan yüzbinlerce bilgisayarı sürekli çalışır halde tutmak zorunda. Şirketin başka projeler için ihtiyacı olan dev işlem gücüne, çalışmalarını sürdürdüğü kuantum bilgisayarlarla ulaşabilecek mi merakla bekliyoruz.

Samsung'dan Yeni Galaxy Tab Active

YORUMLAR