2019 Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü Sahiplerini Buldu

Hücrelerin ortamdaki oksijeni nasıl algıladığı ve uyum sağladığı yönündeki bilimsel çalışmalar nedeniyle 2019 Nobel Fizyoloji veya Tıp ödülü William G. Kaelin, Sir Peter J. Ratcliffe ve Gregg Semenza'ya verildi.

2019 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü William G. Kaelin, Sir Peter J. Ratcliffe ve Gregg Semenza'ya Verildi

2019 Nobel Fizyoloji veya Tıp ödülü üç bilim insanına verildi. William G. Kaelin, Sir Peter J. Ratcliffe ve Gregg Semenza yıl içerisinde yaptıkları, hücrelerin ortamdaki oksijeni nasıl algıladığı ve uyum sağladığı yönündeki bilimsel çalışmalar nedeniyle 2019 Nobel Fizyoloji veya Tıp ödülüne layık görüldü.

Oksijenin günümüzde olmazsa olmaz bir öneme sahip olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek. Her ortamda aynı oksijen seviyesi bulunmuyor, oksijen seviyesi sıklıkla değişiyorken hücrelerin bu değişime nasıl ayak uydurdukları ise bilinmeyen bir gerçekti, ta ki üç bilim insanı bu konuda araştırmalar yapıp açıklayana kadar.

2019 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü William G. Kaelin, Sir Peter J. Ratcliffe ve Gregg Semenza'ya Verildi

Oksijen düzeyinde değişmeler olduğu zaman, hayvan hücrelerinde değişimler meydana geldiğinin gözlendiğini ve bu değişimler sonucunda da hücre metabolizmasının ve dokuların yeniden şekillendiğini gözlemlediklerini belirten Kaelin, Ratcliffe ve Semenza aynı zamanda kalp atışı ve soluk alıp verme hızlarının değişmesi gibi organizma seviyesinde de değişimler gözlendiğini iletti.

20 Yıldır Süren Bilimsel Çalışma, Çığır Açıcı Bir Keşif

Kaelin, Ratcliffe ve Semenza önderliğinde, birbirinden farklı ekipler, 20 yılı geçkin bir süredir konu üzerine çalışmalar sürdürüyorlardı. Mitokondrinin enerji üretmek için oksijene ihtiyaç duyduğu bilgisinden yola çıkan araştırmacılar, değişen oksijen ortamında mitokondrinin nasıl enerji üretebildiği üzerine gözlemlerde bulundular. Çünkü biliniyordu ki; mitokondri az ya da çok oksijen bulunan bir ortamda beklendiği gibi enerji üretimi gerçekleştiremez. Oksijen değişimiyle birlikte enerji üretiminin devam edebilmesi için vücutta bir takım düzenlemeler olmalı.

Yapılan çalışmaların çığır açıcı nitelikte olduğu belirtilirken; anemi, kanser gibi pek çok hastalığın mücadelesi için de yeni yollar açacağı söyleniyor.

YORUMLAR