2022 Yılında Uygulanacak Asgari Ücret ve Vergi Muafiyeti Kararı

Bugün gerçekleşen dördüncü toplantının ardından 2022 yılında uygulanacak asgari ücret resmi olarak açıklandı. Peki 2022 yılı asgari ücret ne kadar oldu?

2022 Yılında Uygulanacak Asgari Ücret Belli Oldu

Ülkemizdeki hemen her kesimi yakından ilgilendiren asgari ücret, bugün düzenlenen dördüncü toplantının ardından belli oldu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirdiği dördüncü toplantı sonrasında 2022 yılında uygulanacak asgari ücret resmi olarak açıklandı. Peki 2022 yılı asgari ücret ne kadar oldu?

Asgari Ücret Üstü Alanlara Vergi Uygulanacak mı?

Asgari ücret açıklaması ile birlikte vergi muafiyeti yapılacağına dair bir başka açıklama gelmişti. Cumhurbaşkanı tarafından asgari ücretten artık gelir ve damga vergisi alınmayacağı dile getirilmişti. Bu açıklamanın ardından asgari ücret üstünde maaş alanların dezavantajlı konuma düşecekleri konuşulmaya başlanmıştı. Keza TBMM'ye sunulan yasa taslağında da asgari ücret üstünde maaş alanlara dair ibareler yer almıyordu. 

Yasa taslağı TBMM'ye sunulduğu şekilde yasalaşsaydı muhtemelen yeni işe alımlardan asgari ücret üzerinde maaş teklifi alan olmayacaktı. Bunun düzeltilmesi için yapılan eleştiriler ise bugün itibarıyla karşılık buldu. 

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda açıklama yapıyor. Mustafa Elitaş: En son yaptığımız istişare sonucunda tüm ücret ve maaş alanları kapsayacak şekilde asgari ücret miktarı olan kadar kısmı önergeyi vekil arkadaşlarımız imzaya açtılar. Komisyon kabul ettiği takdirde tüm çalışanların memur dahil maaş ve ücretleri kapsayacak şekilde brüt 5 bin liraya kadar olan kısımdan vergi sıfır olacak. Tartışılan konu vardı. Cumhurbaşkanıyla istişare ettik dedi. Önerge verilecek. Tüm işçi ve memurlar için maaşların brüt 5 bin liraya kadar olan kısmından vergi alınmayacak.

2022 Yılında Uygulanacak Asgari Ücret Ne Kadar?

Yeni yıl itibarıyla uygulanacak olan asgari ücretin belirlenmesi için 1 Aralık tarihinde ilk toplantısını gerçekleştiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise Türk İş temsil etti.

1 Aralık tarihinde düzenlenen ilk toplantının ardından 7 Aralık tarihinde ikinci toplantı, 9 Aralık tarihinde ise üçüncü toplantı gerçekleştirilmişti. Sürecin nihai duruma varacağı dördüncü toplantı ise, 16 Aralık tarihinde saat 11:00 itibarıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde yapıldı.

Şu ana dek 2022 yılı asgari ücret tutarının ne kadar olacağına yönelik pek çok iddia ile karşılaşmıştık ve temel beklentilerin 3.300 TL ila 5.200 TL arasında yoğunlaştığını görmüştük. Dördüncü toplantının ardından nihai kararı alan komisyon, uygulanacak olan asgari ücreti ise resmi olarak duyurdu.

Yapılan resmi açıklamalar doğrultusunda 2022 yılında uygulanacak asgari ücret net 4.250,00 TL oldu. Bu tutarı güncel döviz kuruna çevirdiğimizde yaklaşık olarak 275 USD ediyor. Tabii ki bu değer döviz kuruna bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

2021 boyunca uygulanan asgari ücret net olarak 2.825,90 TL idi ve yeni ücret, yüzde 50,39 oranında bir artışa tekabül ediyor. Öte taraftan Ocak 2021 tarihinde asgari ücret ile 383 Dolar almak mümkünken, yeni asgari ücretle şu anda yalnızca 275 Dolar alınabiliyor. 

Geçmişten Günümüze iPhone Fiyatları ve Asgari Ücrete Oranları
MOBİL

Geçmişten Günümüze iPhone Fiyatları ve Asgari Ücrete Oranları

Sizler için hazırladığımız bu içeriğimizde geçmişten günümüze iPhone fiyatları ve asgari ücrete oranları ile karşınızdayız.

Peki siz önümüzdeki sene itibarıyla uygulanacak olan yeni asgari ücret hakkında ne düşünüyorsunuz? Siz bu tutarı beğendiniz mi ya da ne kadar olması gerektiğini düşünüyordunuz? Konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle ve diğer okurlarımızla paylaşmayı ihmal etmeyin.

YORUMLAR