25 Yıldır Kimse Fişten Çekmedi, Kapat Komutu Vermedi

McLaren Automotive, 1990 yılında üretimdeki arabaların benchmark testlerini ve bakımlarını yapmak için yapılandırdığı Compaq LTE 5280 dizüstü bilgisayardan hala vazgeçememiş.

25 Yıldır Kimse Fişten Çekmedi, Kapat Komutu Vermedi

Büyük olasılıkla Compaq LTE 5280 dizüstü bilgisayar modelini çoğumuz bilmiyor olabiliriz. Ancak bir dünya devi bu bilgisayarı hala hiç kapatmadan kullanıyor.

Dünyanın en gelişmiş teknolojiye sahip arabalarını üreten McLaren Automotive, 1990 yılında üretimdeki arabaların benchmark testlerini ve bakımlarını yapmak için yapılandırdığı Compaq LTE 5280 dizüstü bilgisayardan hala vazgeçememiş. Şimdiye kadar 106 adet F1 aracı üreten McLaren Automotive bu araçların çoğunu 1990 yılından sonra bu dizüstünü kullanarak test etmiş. Bu araçların 100 tanesi hala bugün kusursuz çalışıyorlar.

McLaren Automotive İngiltere’nin otomotiv gururu olarak da adlandırılıyor. Özellikle McLaren Automotive Özel Projeler departmanında olağan üstü teknolojik ve modern çizgilerde arabalar üretiliyor. Ancak işler bu arabaların testlerini yapmaya geldiğinde DOS işletim sistemine sahip Compaq LTE 5280 devreye giriyor. McLaren neredeyse her biri milyonlarca dolar değeri olan bu çılgın tasarımlarının ve F1 modellerini bu emektar bilgisayara emanet etmiş durumda.

Peki, neden bu dev araba üreticisi E-Bay’de birkaç dolara bulup satın alınacak bu kadar antika bir dizüstü kullanıyor dersiniz. Çünkü bu bilgisayar ısmarla olarak üretilen ve sadece McLaren ’de testler için kullanılan, yukarıda resmini gördüğünüz DOS tabanlı CA kartı kullanabiliyor. McLaren bu sistemi değiştirmek için girişimlere başlamış, ancak 25 yıldır sıkıntısız çalışan ve işini son derece iyi yapan sistemi de hemen dağıtmak istememiş. 

Cenevre Otomobil Fuarında Bu Arabalar Baş Döndürdü

YORUMLAR