Yılbaşında 7 Gezegeni Aynı Anda Görmek Mümkün Olacak

Ender görülen olaylardan biri yılbaşında gerçekleşecek. Yılbaşı akşamı 7 gezegeni aynı anda görmek mümkün olacak. İşte detaylar!

Yılbaşında 7 Gezegeni Aynı Anda Görmek Mümkün Olacak

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin her yıl derleyip paylaşmış olduğu yılın en önemli gök olayları listesinde de yer alan olaya göre 31 Aralık 2022 tarihinde gün batımından itibaren 5'i çıplak gözle, 2'si ise teleskopla olmak üzere 7 gezegeni aynı anda görmek mümkün olacak.

Tam dolunay olmasa da yakın bir evreyle Ay'ın da eşlik edeceği bu görsel şölende gözlemlenmesi zor Plüton dahi gözlemlenebilecek. Bu olayın oldukça ender olduğunu belirten TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdür Vekili Dr. Tuncay Özışık, bu kadar gezegeni bir arada görme fırsatının kaçırılmaması gerektiğini belirtti.

Daha önce maksimum 4 gezegenin bir arada gözlemlenebildiğini belirten Özışık, yaklaşık 2040 yılına kadar bu olayın tekrarının mümkün olmadığını söyledi. 30 Aralık'ta da gözlemin gerçekleşme ihtimali olduğunu söyleyen Özışık, Ay'ın da bulunduğu evre nedeniyle 31 Aralık günü çok daha görkemli gözlem ve görüntüler elde edilebileceğini düşünüyor.

31 Aralık Günbatımı Sonrası 7 Gezegen Gözlemlenebilir

Yılbaşında 7 Gezegeni Aynı Anda Görmek Mümkün Olacak

Saat olarak 31 Aralık günü saat 17.30 sonrası veriliyor ve ertesi sabaha kadar bu gözlemlerin gerçekleştirilebileceği belirtiliyor. Özellikle Plüton artık gezegen olarak kabul ediliyor olmasa da gözlemlenmesi oldukça zor olduğundan bu olayı ilgi çekici kılan durumlardan birisi. Çok uzak ve çok küçük bir gezegen olması onun bu olayda görüntülenebilmesini engellemeyecek.

Peki siz yılbaşını gezegenleri gözlemleyerek geçirme fikrine nasıl bakıyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

NASA'nın Mars Aracının Son Mesajı Gözlerinizi Yaşartacak
İNTERNET

NASA'nın Mars Aracının Son Mesajı Gözlerinizi Yaşartacak

NASA'nın InSight Lander aracının dört yıllık hizmet süresinin ardından Mars'taki operasyonlarının sonuna gelmek üzere olduğu bir süredir biliniyordu.

Gelecekte Asteroitlerin İçine Uzay İstasyonu İnşa Edilebilir
Bilim

Gelecekte Asteroitlerin İçine Uzay İstasyonu İnşa Edilebilir

Frontiers in Astronomy and Space Sciences'ta yayınlanan yeni bir çalışmaya göre gelecekte asteroitlerin içine uzay istasyonları inşa edebilmemiz mümkün.

YORUMLAR