Airbus Uçaklarda Otonom Uçuş İçin Testlere Başladı

Ünlü uçak üreticisi Airbus, uçaklarda tam otonoma geçmek için hazırladıkları sistemi test etmeye başladı. İşte detaylar!

Airbus Uçaklarda Otonom Uçuş İçin Testlere Başladı

Airbus bir süredir otonom uçuş desteği sağlayan DragonFly ismindeki sistemleri üzerinde çalışıyordu. Halihazırda uçaklarda var olan otopilot desteğine kalkış-iniş dahil olmak üzere pek çok eklenti sağlayan DragonFly için test aşamasına geçildi.

DragonFly, şimdilik tam otonom uçuş sağlamasa da özellikle pilotların herhangi bir sebep dolayısıyla devre dışı kaldığı durumlarda kontrolü eline alarak uçağı güvenli bir şekilde yere indirmek üzere tasarlandı.

Airbus Uçaklarda Otonom Uçuş İçin Testlere Başladı

Airbus Tasarım İçin Doğadan İlham Aldı

Toulouse-Blagnac Havalimanı'nda yapılan testlerde şu an için A350-1000 uçağı kullanılıyor. Airbus UpNext isimli yan kuruluş tarafından yönetilen testlerde kullanılan sisteme DragonFly isminin verilmesi de oldukça ilginç bir hikayeye sahip.

Türkçe'de "yusufçuk" anlamına gelen dragon fly, sistemin geliştirici ekip için oldukça ilham verici bir canlı olarak görülüyor. Buna göre firma, Airbus'larda kullanılmak üzere tasarlanan otonom sistemde, böceklerin gittiği yerleri tanıma yeteneklerini ve çevre farkındalıklarını baz aldıklarını belirtiyor.

DragonFly'ın şu an için otonom taksiye yardımcı olma, otonom kalkış ve iniş gibi destekleri bulunuyor. Otonom uçuş için birçok sensörden yardım alan DragonFly'ın test aşamalarını başarılı geçmesi sonucunda önümüzdeki yıllarda ticari yolcu uçaklarında yerini alması bekleniyor.

İnsansız Savaş Uçağı Kızılelma'nın Seri Üretim Tarihi Belli Oldu
TEKNOLOJİ

İnsansız Savaş Uçağı Kızılelma'nın Seri Üretim Tarihi Belli Oldu

TUSAŞ ve Baykar gibi firmaların savunma sanayisindeki hummalı çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Geride bıraktığımız günlerde birbirine yakın tarihlerde öncelikle Baykar'ın insansız hava aracı Kızılelma'nın testlerine şahit olmuştuk.

YORUMLAR