Android ile Geçen 5 Yılın Özeti

Android ile geçen 5 yılın ardından popüler mobil işletim sistemi yarım milyar kullanıcıya ulaştı bile. İşte Android istatistikleri.

Android ile Geçen 5 Yılın Özeti

Google’ın mobil işletim sistemi Android bugün 5 yaşında ve geçen bu zamanda inanılmaz başarılara imza atarak dünyadaki en çok kullanılan mobil işletim sistemi olmayı da başarmış durumda.

Geçtiğimiz Eylül ortalarında toplamda yarım milyar adet toplam aktivasyon gerçekleştirilmiş olan Android akıllı telefonlar bu popülerliğini de devam ettirecek gibi duruyor. Google Yönetim Kurulu Başka Eric Schmidt’in verdiği bilgilere göre her gün 1.3 milyon adet yeni Android telefon aktivasyonu gerçekleştiriliyor şu anda her bir ABD vatandaşına 2 veya tüm Dünya’daki her 10 kişiden 1 tanesine bir Android telefon düşüyor.

Eric Schmidt’in sözlerine göre hareket edersek Android’in 6. Doğum gününde 1 milyar aktifleştirme oranını yakalamış olması mümkün diyebiliriz. Facebook’un bile daha uzun sürede 1 milyar kullanıcıya ulaşmasını dikkate alırsak karşılığında bir ücret talep edilen Android telefonların ne kadar popüler olduğunu da anlamamız daha kolay olacaktır.

Geçtiğimiz Mayıs ayında kendine özel bir Android arayüzüne sahip olan cihazların adedinin tam olarak 4000 olduğu ortaya çıkmıştı. Custom ROM denilen özel hazırlanmış ROMların da elbette bunda büyük payı var. Zira toplamda üretilen Android telefon modeli adedi 600 civarlarında yer alıyor.

Android 1.0 ve 1.1 versiyonları çıktıkları tarihlerde pek dikkat çekmemişlerdi ve Cupcake adlı 1.5 versiyonundan itibaren Android popülerlik kazanmaya başlamıştı. Şu anda %3.1 kullanım oranı ile Android 2.1 Eclair, oranı ile 2.2 Froyo, %54 ile 2.3 Gingerbread ve %25.8 ile 4.0.4 Ice Cream Sandwich piyasadaki dağılımı oluşturuyor. Geçtiğimiz aylarda piyasaya sürülen Android 4.1.1 Jelly Bean ise henüz cihazların sadece %2.7’sinde yer alıyor.

Yukarıdaki şemada da görebileceğiniz gibi Android telefonlar piyasasında liderliği Samsung’un S, S2 ve S3 telefonları götürüyor. Bunun yanında en çok kullanılan 10 Android telefondan ilk 8 tanesinin Samsung Galaxy serisinden olduğu da çok açık.

Eğer Android 10. yaşına gelirse, gezegendeki her bir insan için bir adet aktivasyon gerçekleştirilmiş Android cihaz olabileceği düşünülüyor.

YORUMLAR