Bir Galaksinin Parlayan Kalbi Görüntülendi

James Webb Uzay Teleskobu'ndan gelen yeni görüntü, bir galaksinin parlayan kalbini gözler önüne seriyor. İşte detaylar!

Bir Galaksinin Parlayan Kalbi Görüntülendi

Gökbilimciler geçtiğimiz günlerde James Webb Uzay Teleskobu'ndan alışılmadık derecede parlak bir kalbe sahip bir galaksiyi gösteren, çarpıcı yeni bir uzay görüntüsü paylaştılar.

Bu yeni görüntü, Pegasus takımyıldızında 220 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan NGC 7469 adlı bir galaksiye ait. Bu galaksi samanyolumuz gibi sarmal bir galaksidir ve bize tam karşıdan görünecek şekilde konumlanmış durumda. Arka planda daha uzak galaksilerin yanı sıra görüntünün sol alt tarafında görülebilen ve bize eşlik eşlik eden galaksi NGC 5283'ü de görebilirsiniz.

Görüntünün belki de en göze çarpan özelliği, aktif galaktik çekirdek veya AGN olarak adlandırılan, galaksinin merkezinden yayılan parlak kırmızı yıldız şeklidir. Bu bölge, toz galaksinin merkezindeki süper kütleli kara deliğin etrafında girdaplar çizer ve son derece parlaktır.

NGC 7469 Galaksisinin Parlayan Kalbi Görüntülendi

James Webb bilim insanları, "Bu görüntünün en ön plana çıkan özelliği, NGC 7469'un kalbiyle mükemmel şekilde hizalanan altı köşeli çarpıcı yıldızdır." diye açıklıyor. Galaksinin aksine, bu gerçek bir gök cismi değil, parlak, çözülmemiş AGN'nin neden olduğu kırınım artışı olarak bilinen bir görüntü sonucundan ibaret.

Kırınımın sivri uçları, ışığın bir teleskopun keskin kenarları etrafında bükülmesiyle üretilen desenlerdir. James Webb'in birincil aynası, her biri ışığın kırılması için kenarlar içeren altıgen parçalardan oluşur ve bu da görüntüde altı parlak sivri uç görmemize neden olur.

Bu bölge, James Webb'in üç aracı, Orta Kızılötesi Enstrüman (MIRI), Yakın Kızılötesi Kamera (NIRCam) ve Yakın Kızılötesi Spektrograf (NIRSpec) kullanılarak incelendi. Bu AGN sanıldığından da özel çünkü yakınında, yıldızların hızla oluştuğu bir yıldız patlaması bölgesine ev sahipliği yapıyor. James Webb kullanılarak yapılan araştırma, bu AGN ile yakınındaki yıldız patlaması bölgesi arasındaki ilişkiyi ve ikisi arasındaki tozun oynadığı rolü araştırmayı amaçlıyor.

Dünya'ya En Çok Benzeyen Gezegen "Titan" Görüntülendi
Bilim

Dünya'ya En Çok Benzeyen Gezegen "Titan" Görüntülendi

Satürn'ün uydusu Titan, Güneş sisteminin mücevherlerinden biri. Yeşilimsi mavi tonları Dünya'yı andırıyor ve evrende bizim dışımızda çalkantılı denizlere ve harika bulutlara sahip olduğunu bildiğimiz diğer tek yer orası ancak Titan'ı farklı kılan şeyler var.

James Webb Uzay Teleskobu Çarpışan İki Galaksiyi Görüntüledi
Bilim

James Webb Uzay Teleskobu Çarpışan İki Galaksiyi Görüntüledi

James Webb Uzay Teleskobu'ndan yakın zamanda yayınlanan bir görüntü, 270 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan ve birleşme sürecinde olan çarpıcı galaksiler IC 1623 A ve B'yi gösteriyor.

YORUMLAR