Blockchain Teknolojisi Gerçekten Merkeziyetsiz Mi?

ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı DARPA'nın yayınladığı rapora göre Blockchain teknolojisi sanıldığı kadar merkeziyetsiz değil. İşte detaylar!

Blockchain Teknolojisi Gerçekten Merkeziyetsiz Mi?

İlk çıktığı günden beri merkeziyetsiz olması yönüyle pazarlanan blockchain teknolojisi, ekonomik bağımsızlık savunucuların en önemli silahlarından biri olmuştu. Fakat son günlerde kripto para borsalarında yaşanan dalgalanmalar, blockchain teknolojisinin merkeziyetsizlik sıfatına büyük hasar verdi. Konuyla ilgili ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı DARPA'nın hazırladığı rapor buna işaret eder nitelikte. 

Yeni yayınlanan rapora göre blockchain teknolojisi ile üretilen metalar, sanıldığı kadar merkeziyetsiz değil. Rapor, kripto para borsası gibi merkeziyetsiz borsaların çok kısa süreler içerisinde bir veya birkaç kurumun eline geçebileceğini belirtiyor. 

Blockchain Teknolojisi Gerçekten Merkeziyetsiz Mi?

Güçlü Madenciler ve Hackerlar Kripto Para Piyasasını Kontrol Ediyor Olabilir

Raporda en çok dikkat çeken noktalardan biri ise kripto para madenciliği yapan büyük kurumların alacağı basit kararlarla herhangi bir kripto paranın geleceğini çok rahat değiştirebileceği gerçeği. Kripto paralar halen güçlü şifreleme yöntemleri sebebiyle hackerların direkt olarak saldırı noktası değil. Fakat büyük hacker grupları, kripto paraların arkasındaki blockchain teknolojisine saldırmak yerine kripto para kullanıcılarına ve borsalara saldırabiliyor.

DARPA'nın belirttiğine göre bu sayede rahatlıkla yüksek miktarlarda kripto parayı eline geçirebilen hackerlar, yaptıkları ufak hamlelerle kripto paraları günler içerisinde dibe yollayabilir. Ayrıca hackerların yazdığı korsan yazılımlar sayesinde bilinçsiz internet kullanıcılarının bilgisayarlarında rahatlıkla izinsiz kripto madenciliği yapabildiği saptandı.

Dünyadaki tüm Bitcoin hareketliliğinin neredeyse %60'ı sadece 3 büyük borsa üzerinden gerçekleşiyor. DARPA'nın raporu beraber hazırladığı siber güvenlik şirketi Trail of Bits'in CEO'su Dan Guido, bu borsaları elinde bulunduran insanların tek tık ile tüm kripto para hikayesini yeniden yazabileceğini belirtti.

Uzmanlar rapora ek olarak Elon Musk'ın DogeCoin üzerindeki etkisini örnek göstererek pazarlama stratejilerinin de blockchain teknolojilerinin merkeziyetsizlik kimliğini bozduğunu iddia etti. 

Kripto paraların dengesiz olduğu son günlerde yayınlanan bu raporun piyasalar üzerindeki etkisi merakla bekleniyor.

Blockchain Teknolojisi, Yapay Zekaya Olan Güveni Arttırabilir
TEKNOLOJİ

Blockchain Teknolojisi, Yapay Zekaya Olan Güveni Arttırabilir

Blockchain teknolojisi, insanların yapay zekanın geleceği ile ilgili daha olumlu düşünmesine yardımcı olabilir mi? Bu soruyu yanıtlamadan önce söz konusu teknolojinin temel niteliklerini kavramak gerekiyor.

YORUMLAR