Blue Origin'in 18 Yaşındaki Yolcusu Uzaydaki En Genç İnsan Olacak

Blue Origin, uzaydaki en genç insan unvanını kendi roketiyle ele geçiriyor. 18 yaşındaki bir kişi ile 82 yaşındaki uzay öncüsü aynı rokette uçacak.

Blue Origin uzaydaki en genç insan fırlatışı için gün sayıyor. Blue Origin'in gelecek haftaki ilk insanlı uzay uçuşunda kimin son koltuğa oturacağı sorusu yanıtını buldu. Şirket,  Utrecht Üniversitesine yeni kaydolan 18 yaşında bir lise mezununun uzaya fırlatılacağı haberini verdi. Uçuşta ayrıca 82 yaşındaki uzay öncüsü Wally Funk da yer alacak.

Blue Origin yaptığı açıklamada, müzayede kazananı yerine 18 yaşındaki Oliver Daemen'in, kurucu Jeff Bezos ile aynı gemide olacağını duyurdu. Şirket, Daemen'in uzaya gönderilen ilk müşterisi olacağını söyledi, ancak biletinin maliyetini açıklamadı.

Elon Musk Uzaya Gidiyor: Virgin Bileti Satın Almış
Bilim

Elon Musk Uzaya Gidiyor: Virgin Bileti Satın Almış

Elon Musk'ın Virgin Galactic uzay bileti sosyal medyada merak uyandırdı. Virgin Galactic'ten bir sözcü ve Virgin Galactic'in eski Başkanı tarafından yapılan açıklamalara göre Elon Musk, rakip uzay şirketi Galactic'ten bilet satın almış.

Şirketten gelen açıklamayla birlikte Blue Origin'in uzaya gidecek dört kişilik mürettabı belli oldu: Jeff Bezos, Bezos'ın erkek kardeşi Mark Bezos, 18 yaşındaki Oliver Daemen ve 1960'ların başında NASA'nın Mercury 7 astronotlarıyla aynı çalışmalardan geçen, ancak kadın oldukları için reddedilen 13 kadın pilottan biri olan Wally Funk.

Dörtlü, 10 dakikalık uzay uçuşu için New Shepard roketiyle Batı Teksas'tan havalanacak. Blue Origin'in New Shepard gemisi, turizm ve araştırma kullanımları da dahil olmak üzere ticari uzay uçuşu için tasarlandı. Tamamen yeniden kullanılabilir sistem, mürettebat kapsülü içeren bir güçlendirici ve bir üst bölmeden oluşuyor.

Blue Origin uzaydaki en genç insan fırlatışı için gün sayıyor

Blue Origin'e göre Daemen, özel pilot lisansını almak için liseden sonra bir yıl izin aldı. Eylül'de Hollanda'daki Utrecht Üniversitesine lisans eğitimi almaya gidecek. Blue Origin CEO'su Bob Smith yaptığı açıklamada, "Bu, New Shepard için ticari operasyonların başlangıcını işaret ediyor ve Oliver, uzaya giden yolu inşa etmemize yardımcı olacak yeni nesil insanları temsil ediyor" dedi.

Blue Origin ayrıca 28 milyon dolarlık yardım müzayedesinin henüz açıklanmayan galibinin bir zamanlama çakışması nedeniyle ertelediğini ve gelecekteki bir uçuşa yetişeceğini söyledi. 

Amazon ve Blue Origin'in kurucusu olan Bezos, Virgin Galactic kurucusu Richard Branson'dan dokuz gün sonra kendi roketiyle uzaya çıkan ikinci kişi olacak.

Sovyet kozmonot Ghermon Titov, uzaya çıkan en genç kişi rekorunu şimdilik elinde tutuyor. Uzaya çıkan ilk insan Yuri Gagarin'den dört ay sonra yörüngeye fırlatıldığında 25 yaşındaydı. John Glenn, dünyanın yörüngesine giren ilk Amerikalı olduktan 37 yıl sonra, 1998'de uzay mekiği Discovery'yi fırlattığında ise 77 yaşındaydı.

YORUMLAR