Bugün Zamanı Bir Saniye Yerinde Saydıracağız, Ne Değişecek Dersiniz?

Dünyanın dönüş hızının yavaşlamasını ayarlayabilmek için saatler bugün 1 saniye durdurulacak.

Bugün Zamanı Bir Saniye Yerinde Saydıracağız, Ne Değişecek Dersiniz?

Dünyanın güneş etrafındaki dönüş hızının yavaşlamasına karşı saatler bugün 1 saniye yerinde saydırılacak. Bu ayarlama aslında ilk kez yapılmıyor. 

Dünyanın güneş etrafındaki dönüş hızı yavaşladığından dolayı 30 Haziran'ı 1 Temmuz'a bağlayan gece, saatler 1 saniye yerinde saydırılacak. Aslında bu çok da yeni bir uygulama değil. Saatlerin tam 23.59.59'da 2 kez aynı saniyeyi göstermesi uygulaması 1972 yılından bugüne kadar tam 25 kere yapılmış. Bu uygulamayla birlikte dünya saatine 1 saniye daha eklenmiş olacak ve dünyanın yavaşlamasının yol açtığı gün ve mevsim kaymalarından doğan "artık zaman" da düzeltilmiş olacak.

Küresel olarak zaman kavramlarının ve sistemlerinin birbirleriyle uyumunu sağlamak için yapılan bu düzenlemeler, bildiğimiz gibi takvimlerde yılda 6 saatlik, yaz uygulamalarında ise 1 saatlik ayarlamalarla da yapılıyor. Ancak daha hassas zaman ayarları için bugün 1 saniyelik bir düzenlemeye gidilecek. Bu ayarla beraber bir dakika 60 saniye değil, 61 saniye olacak.

Bilim adamları her 5 yılda bir yapılan bu uygulamanın artık bir rutin olduğunu söylüyorlar. Bu minik ayarlamanın teknolojik cihazlara bir yan etkisi bulunmuyor. 

Zamanda Yolculuk Çalışmaları Başladı, Sonucu Zaman Gösterecek

YORUMLAR