Cepte OHAL İlan Edilebilir

 Başbakanlık kamu kurum ve kuruluşlarına bir yazı göndererek hızlı mesajlaşma uygulamaları WhatsApp, Messenger, Viber ve Telegram gibi uygulamalar için uyarıda bulundu. 

Cepte OHAL İlan Edilebilir

 Başbakanlık kamu kurum ve kuruluşlarına bir yazı göndererek hızlı mesajlaşma uygulamaları WhatsApp, Messenger, Viber ve Telegram gibi uygulamalar için uyarıda bulundu. 

Yazı bunlar ve benzerleri gibi uygulamaların istihbarat amaçlı kullanılabileceğini ve özel dikkat gerektiğine dikkat çekiyor. Başbakanlık bu uygulamalarla içeriden bilgi sızdırılacağı ve önlem alınması gerektği konujsunda ısrarlı görünüyor. Cumhuriyet gazetesinin haberine göre,Başbakanlık, kamu kurum ve kuruluşlarına gizli ibareli bir yazı göndererek “akıllı telefonların” tehlikelerini sıraladı. OHAL büroları kanalı ile tüm personele gönderilen yazıda, “Her türlü bilgiye; rehbere, takvime, telefonun kısa mesajlarına, galeriye erişilebilir. Telefonlardaki kameralar çalıştırılabilir. Ortam dinlemesi yapılabilir. Kullanıcının konum bilgisi anlık olarak tespit edilebilir” uyarılarına yer verildi. “WhatsApp, Viber, Telegram gibi anlık mesajlaşma uygulamaları aracılığı ile gerçekleştirilen iletişim istihbari amaçla kullanılabilir” ifadelerinin kullanıldığı yazıda, “Başta WhatsApp olmak üzere diğer benzer uygulamalara alternatif olarak milli uygulamaların kullanılması yaygınlaştırılmalıdır” önerisinde de bulunuldu.

Başbakanlığın yaptığı bildiri “Gizli” olarak birimlere dağıtıldı. Yazı kurum ve kuruluşları şöyle uyarıyor:

  • Kritik görev icra eden kamu kurum ve kuruluş personelinin çalışma ortamlarında veya görevi sırasında yanında bulundurduğu akıllı cihazın görevin gizliliğini tehlikeye düşüreceği bilinciyle hareket etmesi önem arz etmektedir.
  • Başta WhatsApp olmak üzere diğer benzer uygulamalara alternatif olarak milli uygulamaların kullanılması yaygınlaştırılmalıdır
  • Kurum mahremiyetini içeren görüşme ve yazışmaların anlık mesajlaşma uygulamaları üzerinden yapılmaması uygun olacaktır.
  • Kurulacak uygulamalar için verilecek izinler dikkatle incelenmelidir.
  • Uygulama kurulumları, resmi uygulama sağlayıcılarından yapılmalıdır.

Bu uyarıyla beraber hafta başından itibaren pek çok kamu kuruluşlarında yukarıda adı geçen ve benzeri uygulamaların yasaklanması muhtemel görünüyor.

YORUMLAR