Covid-19'u Dünyaya Duyuran Çinli 18 Ay Sonra Ortaya Çıktı

Wuhan'daki Covid-19 salgınının ortaya çıkmasına yardımcı olan Çinli muhbir, kaçırıldığı iddiası ardından 18 ay sonra yeniden ortaya çıktı.

Covid-19'u duyuran Çinli ortaya çıktı. Çinli gazeteci Chen Qiushi, Wuhan'da yaşanan vahşeti anlattıktan sonra uzun bir süre boyunca (yaklaşık 600 gün) ortadan kaybolmuştu. Çin hükümetinden korkmadığını söyleyen avukat yeniden gündemde. 

30'lu yaşlarının ortasındaki Chen Qiushi, virüs dünyaya yayılırken geçen yıl Şubat ayının başında ortadan kaybolmuştu. Geçen yıl Eylül ayına kadar Çin'in kuzeyindeki Qingdao'daki ailesinin yanına dönmesine izin verildiğine dair raporlar olmasına rağmen, kendisinden o zamandan beri haber alınamadı.

Ancak gazeteci ve eski insan hakları avukatı, dövüş sanatçısı Xu Xiaodong ile bir YouTube canlı yayınında yeniden kameralara gözüktü. Wall Street Journal'a göre 30 dakikalık videoda Qiushi şunları söyledi: "Geçen yıl ve sekiz ay boyunca birçok şey yaşadım. Bir kısmı konuşulabilir, bir kısmı konulamaz. Anladığınıza inanıyorum."

(8. dakikadan itibaren kamera önünde görünmeye başlıyor.)

Covid-19'u duyuran Çinliye ne oldu?

Chen Qiushi, dünyayı Wuhan'daki salgın hakkında uyarmaya çalıştıktan sonra pandeminin ilk günlerinde ortadan kaybolan üç muhbirden biriydi. Kaybolmadan yaklaşık bir hafta önce yaptığı paylaşımda, "Ölümden bile korkmuyorum. Senden korktuğumu mu sanıyorsun Komünist Parti?" ifadelerini kullanmıştı. Ancak YouTube yayını sırasında ortadan kaybolması hakkında çok az şey söyledi.

YouTube canlı yayınında tedirgin görünen aktivist, çoğunlukla dövüş sanatlarının sağlığa faydalarından bahsetti ve sporu içeren bir yardım yarışması düzenlemeyi umduğunu söyledi. Çinli bir dövüş sanatçısı olan "deli köpek" lakaplı Xiaodong ve  Qiushi'nin uzun süredir arkadaş olduğu biliniyor.

Bu yılın Mart ayında Xiaodong, Qiushi'nin ailesiyle birlikte olduğunu ancak Çin devlet güvenliği tarafından yakından izlendiğini söyleyen bir video yayınladı. Qiushi'nin paylaştığı son tweet'i, ortadan kaybolmasının 602. gününde ne yapacaklarıyla ilgiliydi: "Merhaba, ben Qiushi, uzun zamandır görüşemedik. 31 Aralık 2021'de Yeni Yıl arifesinde bir hayır amaçlı dövüş yarışması düzenlemeyi planlıyorum."

Dünyanın İlk Covid-19 İlacı Ölüm Riskini %50 Azaltıyor
Bilim

Dünyanın İlk Covid-19 İlacı Ölüm Riskini %50 Azaltıyor

Dünyanın ilk Covid-19 ilacı molnupiravir test sonuçları açıklandı. Merck & Co Inc'in COVID-19 için deneysel oral ilacı molnupiravir, Cuma günü açıklanan geçici klinik araştırma sonuçlarına göre, ciddi hastalık riski taşıyan hastaların hastaneye yatış veya ölüm olasılığını yaklaşık %50 oranında azalttı.

20'li yaşlarının ortasındaki Li Zehua, Wuhan Viroloji Enstitüsü'nün virüs salgınının kaynağı olduğunu iddia eden videolar yayınladıktan sonra 6 Şubat'ta Wuhan'da kovalandı ve ardından kaçırıldı. Ancak eski Çinli TV sunucusu iki ay sonra yeniden ortaya çıktı. Wuhan'da ikamet eden Fang Bin, şehirdeki hastanelerin ceset yığınlarını gösteren videoları yayınladıktan sonra 9 Şubat'ta kayboldu ve o zamandan beri görülmedi.

Salgının laboratuvar sızıntısından mı yoksa doğal kökenlerden mi kaynaklandığını araştıran bir Amerikan raporu, teorinin göz ardı edilemeyeceğini düşünüyor.

YORUMLAR