Doğalgazda İklim Dönemi Başlıyor! Soğuk İller Daha Az Ödeyecek

Doğalgazda iklim dönemi nasıl işlenecek? Kars ile Antalya'da uygulanan kademeli tarife aynı olmayacak

Doğalgazda iklim dönemi resmen başlıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in son açıklamasıyla birlikte, enerji verimliliği sağlayacağı belirtilen yeni bir sürece geçiş yapılacağı duyurulmuştu.

Daha önce ele aldığımız bir haberde elektrikli tarifenin geleceğinden bahsetmiştik. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'den gelen yeni açıklamada hem elektrikte hem de doğalgazda kademeli tarifeye geçileceği ifade edilmişti.

Doğalgazdaki kademeli tarife uygulaması ile birlikte iklim şartları ve bölgelerin tükettiği miktarın daha önemli olacağı ifade edildi. Alınan yeni karar kapsamında, kış mevsimini daha soğuk geçiren illerdeki fiyatlandırma, Akdeniz ikliminde kullanılan doğalgaz tüketimine uygulanan kademeli tarife aynı olmayacak.

Elektrik ve Doğalgazda Kademeli Tarife Dönemi Başlıyor
İNTERNET

Elektrik ve Doğalgazda Kademeli Tarife Dönemi Başlıyor

Elektrik ve doğalgazda kademeli tarife dönemi resmen başlıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in son açıklamasıyla birlikte, enerji verimliliği sağlayacağı belirtilen yeni bir sürece geçiş yapılacak.

Doğalgazda iklim dönemi nasıl işlenecek?

AK Parti yöneticileri ile Enerji Bakanlığı ve doğalgaz dağıtım şirketlerinin temsilcileri arasında gerçekleşen toplantı sonrasında doğalgazdaki tarife uygulamasına ilişkin yeni kararlar alındı. AK Parti’nin yılbaşından sonra TBMM'ye getirmesi beklenen doğalgaz kademeli tarife sistemi, elektrik faturalarında uygulanan tarifeden bazı farklılıklara sahip.

Bu kararlar doğrultusunda her bölge için farklı tarife uygulanması görüşü gündeme geldi.

elektrik doğalgaz faturası 1

Elektrikte tüm Türkiye’de belli bir tüketim bedelinden sonra farklı fiyat uygulanmasına geçilmesi istenirken, doğalgazda ise faturalandırmanın bölgeye ve iklim şartlarına göre yapılmasına karar verildi.

Enerji Bakanlığı ile doğalgaz dağıtım şirketlerinin yapacağı teknik çalışma ile detaylanacak olan bu karar, her bölgenin ayrı ayrı incelenmesine ve nasıl bir kademelendirme yapılması gerektiğine göre belirlenecek.AK Partili yöneticilerden konuyla ilgili gelen açıklama şu şekildeydi:

"Kars’ta bir ayda tüketilen doğalgaz, Antalya’da belki de bir yılda tüketilmiyordur. Bütün iller için ilk kademeyi örneğin 100 birim olarak belirlerseniz, kışı hafif geçiren yerler hep düşük kademeden fatura ödeyecektir. Çünkü doğudaki bir ilde tüketilen doğalgaz ile Akdeniz’deki tüketim aynı olmayacaktır.

Adana’da oturan biri doğudaki bir ilden çok daha az tüketecek ve tüketim miktarı az olacağı için sürekli düşük kademeden ödeme yapacaktır. Bu adaletsizliğe yol açar” değerlendirmesini yaptı.

Yapılan çalışma ile Türkiye’nin Erzurum, Kars, Ağrı, Iğdır veya Sivas gibi soğuk bölgelerindeki tüketim miktarına uygulanacak kademeli tarife ile Antalya, İzmir veya Adana gibi kış şartlarının daha hafif geçtiği illerde geçerli olacak kademeli tarife farklı olacak."

YORUMLAR