Dünyanın En Eski Bilgisayarına Ait Son Gelişmeler

Antikythera düzeneği yani en eski bilgisayar hakkında yeni bilgiler keşfedilmeye devam ediyor.

Dünyanın En Eski Bilgisayarına Ait Son Gelişmeler

1900 senesinde Antikythera adlı geminin enkazından çıkarılan ve Antikythera Düzeneği adı verilen dünyanın en eski bilgisayarı, uzun yıllardır temel amaçlarının keşfedilmiş olmasına karşın pek çok bilimadamı için gizemini korumaya devam ediyordu. Şu anda dünya üzerinde Bilinen en eski analog bilgisayar olan Antikythera Düzeneği'nin gezegen, tutulmalar ve ay konumlarını tespit etmeye yönelik hazırlandığı ve Antik Yunan'da kullanıldığı biliniyor.

Orta çağda keşfedildiğine inanılan çarklar ve mekanizmaların bu kadar eski tarihlere kadar gitmesi ise tabii ki bilim dünyasını oldukça şaşırtmıştı. Anlaşılan o ki cihaza dair araştırmalar devam ettikçe yeni sonuçlar da karşımıza çıkmaya devam ediyor.

2000 yaşında olduğu tahmin edilen cihaza dair yapılan yeni araştırmalar, daha da eski olduğunu ve M.Ö. 205 senesine ait olduğu ortaya koyuyor. Şimdiye dek trigonometrinin keşfinden önce nasıl böyle bir cihazın düzenlendiğine dair soru işaretleri mevcuttu ancak cihazın üretiminin Babil aritmetiği olduğuna dair bulgular da elde edilmiş durumda.

Böylelikle eski Yunan'daki kişilerin ay tutulmaları, gezegenlerin pozisyonları gibi gökcisim olaylarını tespit edebilmek için her defasında hesap kitap yapmadıkları ve bazı analog bilgisayarlardan faydalandıkları da ortaya çıkmış oluyor. Mekanizmanın sadece belli bir parçasının bulunmuş olması sebebiyle hala pek çok eksik bilgi mevcut fakat daha fazlasını bulmak için araştırma ekiplerinin hazırlıkta olduğu da belirtiliyor.

Her ne kadar dijital veya elektronik bir cihaz olmasa da analog ve karmaşık yapısıyla Antikythera Düzeneği'nin en heyecan verici teknoloji bulgularından birisi olduğunu söyleyebilirim. Konu hakkında daha fazla bilgi isteyen takipçilerimiz buraya tıklayarak Vikipedi'deki makalesine de göz atabilirler.

2015 SEO trendleri neler olacak?

YORUMLAR