Dünyanın İlk Ahşap Uydusu Yörüngeye Gitmek İçin Gün Sayıyor

Dünyanın ilk ahşap uydusu yörüngeye gidiyor. WISA Woodsat isimli dünyanın ilk ahşap uydusu yola çıkmaya hazır.

Dünyanın ilk ahşap uydusu yörüngeye gidiyor. Finlandiya merkezli şirketin WISA Woodsat isimli dünyanın ilk ahşap uydusu yola çıkmaya hazır. ESA malzeme uzmanları, uçuş öncesi testlere yardımcı olmanın yanı sıra misyona bir dizi deneysel sensör de katkıda bulunacak.

WISA Woodsat, Rocket Lab Electron roketi yardımıyla sonbaharda fırlatılması planlanan 4 inç (10 santimetre) boyutunda kare bir uydu olmasıyla dikkat çekiyor. Yörüngeye çıkmak maceranın sadece bir parçası. Ekip, uzaya vardığında, ahşap yapısının soğuğa, sıcağa, radyasyona ve uzay boşluğuna nasıl dayandığını görmek için küçük uyduyu izleyecek.

Woodsat, CubeSat kit şirketi Arctic Astronautics'in kurucu ortağı Jari Makinen tarafından geliştirildi. Avrupa Uzay Ajansı veya ESA, uydunun performansını izlemek için bir dizi sensör sağlayacak ve ayrıca uçuş öncesi testlerine de yardımcı olacak.

Kontrplak uydunun dıştaki ahşap olmayan tek parçası, uyduyu uzaya bırakmak için gereken alüminyum raylar ve gövdeye dönük kamerayı tutacak olan uzatılabilir "selfie çubuğu". Bilmeyenler için klasik CubeSat uyduları, daha fazla metal bileşenle hazırlanır ve kullanım sonrası uzay çöpüne dönüşür.  

Woodsat baş mühendisi ve Arctic Astronatics'in kurucu ortağı Samuli Nyman yaptığı açıklamada, "Kontrplak dış katman için kullandığımız temel malzeme huş ağacıdır. Bu, bir hırdavatçıda bulacağınız veya mobilya yapmak için kullandığınızla aynı malzeme" dedi. 

Dünyanın ilk ahşap uydusu yörüngeye gidiyor

Wisa Woodsat projesinin Başkanı Jari Mäkinen basın açıklamasında, uzay yapılarında bir süredir ahşap üzerinde çalıştıklarını ve ahşap uzay uydusunun gerçeğe çok yakın olduğunu ifade etti. Mäkinen'in açıklamasına göre uydu bu yaz fırlatılacaktı, ancak uzay faaliyetlerinde yaşanan anlaşmazlıklar sonbaharı işaret ediyor.

Uyduda kullanılan kontrplak, uzay koşullarına daha iyi dayanma şansı vermek için özel olarak kurutuldu ve işlendi. Woodsat ekibi, dış cephesinin kararmasını bekliyor, ancak yörüngedeyken herhangi bir çatlak oluşup oluşmadığını da görmek istiyor.

Woodsat iyi performans gösterirse, uzayda kullanılması için ahşaba yeni bakış açısı sağlayabilir. Arctic Astronautics'in kurucu ismi Jari Mäkinen açıklamasında, "Woodsat, geleneksel İskandinav tasarımı ve sadeliği açısından tek kelimeyle güzel bir nesne, onu yörüngede görmek çok ilginç olmalı" şeklinde konuştu.

Proje aynı zamanda yeni bir LoRa radyo ekipmanını da test ediyor. Uyduya meraklı olan herkes, yaklaşık 10 euroluk bir yer istasyonundan uyduya bağlanabilecek ve uydunun yakaladığı görüntüleri indirebilecek.

ABD, Roket Kargo ile İstediği Her Yere Taşımacılık Yapacak
Bilim

ABD, Roket Kargo ile İstediği Her Yere Taşımacılık Yapacak

Roket Kargo günler süren yolculuğu 90 dakikaya düşürecek. ABD Hava Kuvvetleri, dünyanın herhangi bir yerine istediği zaman bir şeyler uçurmak istiyor.

YORUMLAR