e-Devlet Çöktü: Kullanıcılar Erişim Problemleri Yaşıyor!

e-Devlet çöktü. E-Devlet Kapısı erişim sorunu yaşayan milyonlarca kullanıcı, sosyal medya üzerinden yaşanan problemi iletiyorlar. Sorun hala devam ediyor.

Ramazan Tugay Kahraman -

Muhtemelen yaşanan sunucu sıkıntıları sonrasında e-Devlet çöktü. Devletle ilgili yapılacak tüm bürokratik işlemlerin halledildiği dijital sistem, 19.00 itibarıyla erişilemez hale geldi. Erişim sorunu ardından, sosyal medya üzerinden siber saldırı iddiaları konuşulmaya başlandı.

e-Devlet uygulamasına giriş yapmak isteyen vatandaşlar, bir süredir sistemi kullanamıyor. Yaşanan soruna dair henüz herhangi bir açıklama yapılmazken, http://giris.turkiye.gov.tr adresine girenler "Bu sayfa çalışmıyor" uyarısıyla karşı karşıya kalıyor.

16 Ocak 2024 19.00 itibarıyla başlayan problem hala devam ederken, bazı kullanıcılar sisteme erişebildiklerini dile getiriyorlar. Bu da sistemin bazı sunucularının geçici olarak çalışmadığını gösteriyor. Henüz konu hakkında resmi bir açıklama gelmezken, yaşananların siber saldırı olması ihtimali konuşuluyor. 

Türkiye'de yaşayan her bir vatandaşın en kritik bilgilerinin yer aldığı e-Devlet sistemi, üstün güvenlik sistemleri ile korunuyor. Buna rağmen sunucular üzerinden çalışan bir sistem olması sebebiyle bu gibi durumlar yaşanabiliyor. Daha önce soyağacı öğrenme uygulamasının kullanıma açılmasının ardından sistemde erişim problemleri olmuştu.

e-Devlet Çöktü Mü?

e-Devlet gibi internet üzerinden çalışan kritik sistemler, güvenli sunucularda tutuluyorlar. Bu güvenli sunucular, çeşitli yazılımlar ve donanımlar üzerinden siber saldırılara karşı korunuyor. Ayrıca bu gibi kritik sistemlere karşı düzenlenecek saldırılara anında karşılık vermek adına sistemi düzenli olarak takip eden siber güvenlik uzmanları yer alıyor. 

Tüm bu sebeplerden e-Devlet sisteminin bir tür siber saldırı altında olması pek muhtemel görünmüyor. Tüm Türkiye'de gündem olan bir e-Devlet özelliğinin de olmadığı farz edilirse, bambaşka bir sorunun yaşandığı düşünülebilir. Bu sebeple resmi açıklama gelene kadar sistemin neden kapandığına dair bilgiler muğlak kalabilir. 

nasıl yapılır

E-Devlet Üzerinden Trafik Cezasına İtiraz Nasıl Yapılır?

Yaşanan bu konu hakkında resmi bir açıklamanın yapılması ve yaşanan erişim probleminin sebeplerinin açıklanması bekleniliyor.

Benzer İçerikler

YORUMLAR