El Salvador Bitcoin'i Resmi Ödeme Aracı Yaparak Hata mı Etti?

El Salvador'un Bitcoin hatası finans uzmanları tarafından açıklandı. Kripto paradaki dalgalanmalar El Salvador ekonomisini yıkabilir.

El Salvador'un Bitcoin hatası önümüzdeki dönemlerde boy gösterecek. Finans uzmanları, El Salvador Başkanı Nayib Bukele'nin Bitcoin'i benimsemesini hata olarak görüyor. Sebebi ise kripto paradaki dalgalanmalar ve vergilerden kaçınabiliyor olmak.

El Salvador Başkanı Nayib Bukele, geçen hafta kendi ülkesinde Bitcoin'i yasal hale getirmesiyle kripto borsasına olan tutkusunu kanıtladı. El Salvador parlamentosu, Bukele'nin planını birkaç gün önce açıkladı ve 9 Haziran'da önerilen yasayı onayladı. Yasa, önümüzdeki Eylül ayında yürürlüğe girecek.

El Salvador'un Resmi Ödeme Aracı Bitcoin Oldu
İNTERNET

El Salvador'un Resmi Ödeme Aracı Bitcoin Oldu

El Salvador, dünyada bir ilke imza attı. Alınan karar ile birlikte ülkenin resmi ödeme aracı Bitcoin oldu. Bu gelişme sonucunda Orta Amerika'da yer alan El Salvador'da artık Bitcoin yasal hale geldi.

Bazı Bitcoin hayranları, Bitcoin'in daha fazla resmileşmesinin iyi bir şey olduğunu düşünebilir. Ancak Bukele'nin planını açıklamasından bu yana Bitcoin'in piyasa değerindeki değişiklikler, kripto para şüphelerini ortadan kaldırmadı.

Geçen hafta Bitcoin'in değeri 38.200 dolara kadar yükseldi ve 31.428 dolara kadar düştü. Bu, herhangi bir hükümetin para biriminde görmek isteyeceği türden fiyat oynaklığı değil.

Bu tür dalgalanmalar, Bitcoin'in merkez bankası para birimlerine uygulanabilir bir alternatif olma zayıflığını gösteriyor. Yani sadece izlenmesini istemediğiniz işlemler için ve spekülatif bir yatırım olarak iyi olabilir.

El Salvador'un Bitcoin Hatası Sonradan Ortaya Çıkacak 

Bitcoin kullanmak çoğu ülkede olduğu gibi El Salvador'da zaten yasaldı. Yani birisi Bitcoin ile ödeme yapmak istiyorsa ve alıcı da bunu kabul ederse sorun değildi.

Ancak Bitcoin'i resmi para birimi haline getirmek, alacaklının bu para birimini kabul etmek zorunda olduğu gerektiği anlamına geliyor. Yeni mevzuatta, "Her kurum, kendisine bir mal veya hizmet alan kişi tarafından teklif edildiğinde Bitcoin'i ödeme olarak kabul etmelidir" deniyor.

Ancak iki yasal para birimine sahip olmak, özellikle bu para birimlerinden birinin değerinde dalgalanmalar yaşandığında işleri karmaşıklaştıracak gibi görünüyor. Bir borcu ödemek için gereken Bitcoin miktarı nasıl ve kim tarafından belirlenecek, borcun oluştuğu andaki Bitcoin fiyatına mı yoksa borcun vadesi geldiğindeki fiyatına mı dayanacak? Birkaç günlük fark bile önemli olabilir.

Bitcoin'i yasallaştırmanın faydaları şimdilik net olmaktan çok uzakta gibi duruyor. El Salvador, uluslararası yatırımcıların bu hareketten endişe duyması nedeniyle yüksek faiz oranlarıyla karşı karşıya. Bitcoin'in daha geniş kullanımının, vergiden kaçınmayı kolaylaştıracağı endişeleri yaratıyor. Bu yüzden Bitcoin'i yasallaştırmak, El Salvador ekonomisini istikrarsızlaştırmaya yol açabilir.

YORUMLAR