Epic Games, Apple'a 6 Milyon Dolar Telif Ücreti Ödedi

Apple-Epic Games davası kapsamında oldukça önemli bir karar alındı. Epic Games, Apple'a 6 milyon dolarlık ödemek zorunda.

Epic Games, Apple'a 6 milyon dolar ödeyecek. Epic Games CEO'su Tim Sweeney, Epic Games'in iOS'ta 'Doğrudan Ödeme' kullanılarak toplanan gelirin %30'unu ödeme kararının ardından Apple'a 6.000.000 dolar ödeyeceklerini ifade etti.

‌Epic Games‌ CEO'su Tim Sweeney, Twitter'da Epic Games'in bugün Apple'a telif ücreti olarak 6.000.000 dolar ödediğini söyledi.

Devam etmekte olan Epic-Apple hukuk savaşındaki kararın bir parçası olarak Epic'e, geçen hafta mahkeme tarafından Fortnite uygulamasından elde ettiği gelirin yüzde 30'unu Apple'a ödemesi emredildi.

Eski iPhone'u Satmak İsteyen Kullanıcı Oranı Android'den Daha Yüksek
MOBİL

Eski iPhone'u Satmak İsteyen Kullanıcı Oranı Android'den Daha Yüksek

Eski iPhone'u satmak isteyen Apple kullanıcı oranının eski Android işletim sistemli akıllı telefonunu satmak isteyen kullanıcı oranından çok daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

Epic Games'ten Apple'a 6 milyon dolarlık ödeme

Epic ve Apple arasındaki anlaşmazlığın başlangıcına gidersek Epic, Apple'ın uygulama içi satın alma kurallarını çiğneyerek Fortnite uygulamasına doğrudan satın alma seçeneği ekledi. App Store yönergelerinin bu ihlali, Apple'ın Fortnite'ı App Store'dan kaldırmasına neden oldu ve hemen ardından Epic önceden planladığı davayı açtı.

Apple, Epic'in uygulama içi satın alma kurallarını ihlal etmesinden kısa bir süre sonra Fortnite'ı ‌App Store‌'dan kaldırmış olsa da, Epic Games‌ uygulamayı daha önce yüklemiş ve aktif olarak kullanan müşterilerden ödeme alabildi. Fortnite güncellemesinden önce uygulamanın kullanıma sunulduğu süre boyunca, Fortnite 12.167.719 dolar kazandı.

Epic Games‌, faize ek olarak, Ağustos 2020 ile Ekim 2020 arasında toplanan 12 milyon doların yüzde 30'unu ve 1 Kasım 2020'den karar tarihine kadar toplanan gelirin yüzde 30'unu ödemek zorunda kaldı: Bu yaklaşık olarak 6 milyon dolarlık bir telif ücreti anlamına geliyor.

Epic-Apple davasına bakan Yargıç Yvonne Gonzalez Rogers, Apple'ın mobil oyun tekeline sahip olmadığına karar verdi ve dava büyük ölçüde Apple'ın lehine sonuçlandı. Ancak Apple'a, geliştiricilerin uygulamalarında uygulama içi satın alma dışında ödeme seçenekleri sunmasına olanak tanıyan "müşterileri satın alma mekanizmalarına yönlendiren düğmeler, harici bağlantılar veya diğer harekete geçirici mesajlar" eklemesine izin vermesi emredildi.

Apple avukatlarıise bu kararı App Store iş modelini doğrulayan bir zafer olarak nitelendirdi, ancak Epic Games tarafı sonuçtan memnun değildi. Bir tweette CEO Sweeney, kararın geliştiriciler veya tüketiciler için kazanç olmadığını ve Epic'in "bir milyar tüketici için uygulama içi ödeme yöntemleri ve uygulama mağazaları arasında adil rekabet için savaşmaya" devam edeceğini söyledi.

Hafta sonu boyunca ‌Epic Games‌ karara itiraz etti, bu nedenle iki şirket arasındaki anlaşmazlık henüz bitmiş değil.

YORUMLAR