5,9 Milyon Dolarlık Fidye Saldırısı Gıda Kıtlığına Yol Açabilir

Fidye saldırısı yüzünden gıda kıtlığı yaşanacak. BlackMatter'ın, tarım hizmetleri şirketine saldırdığı ve şifre çözücü için 5,9 milyon dolar istediği öğrenildi.

ABD'de yaşanan fidye saldırısı gıda kıtlığını tetikleyebilir. ABD'nin çiftçilik platformu olan NEW Cooperative'e yapılan saldırı, gıda tedarik zincirini bozma potansiyeline sahip.

ABD'nin Iowa eyaleti merkezli tarım hizmetleri sağlayıcısı NEW Cooperative Inc., sistemlerini çevrim dışına almaya zorlayan bir fidye yazılımı saldırısına uğradığını açıkladı. Saldırının arkasındaki BlackMatter grubu, 5,9 milyon dolarlık fidye talebinde bulundu.

Çiftçilik kooperatifi, sistemlerini tekrar çevrim içi duruma getiremezse saldırının tahıl, domuz ve tavuk arzını önemli ölçüde etkileyebileceğini belirtiyor. Çiftçilik organizasyonu, yazılımının tahıl üretiminin yaklaşık yüzde 40'ına ve 11 milyon çiftlik hayvanının yem programlarına güç verdiğini söylüyor. 

Hileciler, Call of Duty: Vanguard Beta Sürümüne Sızdı!
OYUN

Hileciler, Call of Duty: Vanguard Beta Sürümüne Sızdı!

Hile geliştiricilerinin Call of Duty: Vanguard beta programına dahil olduğu ortaya çıkarıldı. Geliştirici Sledgehammer Games'ten konu hakkında soru işaretlerini giderecek herhangi bir açıklama gelmese de video oyununda hile yapıldığını gösteren birden çok video bulunuyor.

Fidye saldırısı yüzünden gıda kıtlığı yaşanacak

Fidye yazılımı grubu BlackMatter, NEW Cooperative'e bir saldırı gerçekleştirdi ve bilgisayar korsanları, istihbarat analistleri tarafından paylaşılan ekran görüntülerine göre şifre çözücü sunmak için 5,9 milyon dolar talep ediyor.

NEW Cooperative temsilcisi tarafından BlackMatter'a verilen bilgi açıklamasında, "Web siteniz kritik altyapıya saldırmadığınızı söylüyor. Biz kritik altyapıyız, ABD'deki gıda tedarik zinciriyle iç içeyiz. Çok kısa sürede toparlanamazsak tahılda çok fazla kamu kesintisi olacak; domuz eti ve tavuk tedarik zinciri etkilenecek" dedi.

BlackMatter ise "kritik altyapı" kategorisine giren tarım organizasyonuna dahil olmadığını söyleyerek saldırı iddialarını reddetti. BlackMatter'ın Tor kaynaklı sitesinde görülen not; grubun hastanelere, petrol ve gaz şirketlerine, kar amacı gütmeyen kuruluşlara ve devlet kuruluşlarına ve savunma sektöründekilere saldırmadığını belirtiyor.

Grup yanlışlıkla bu kuruluşlardan birine ait bilgisayarlara girerse dahi kurbanlara ücretsiz bir şifre çözücü sunacağını söylüyor. Ancak BlackMatter kriterlerine göre "kritik altyapı tesisleri" listesi, elektrik üretim tesisleri ve su arıtma tesisleri ile sınırlı.

Bu arada saldırının etkisini kontrol altına almak için sistemler kapatıldı. "NEW Cooperative kısa süre önce şirketimizin bazı cihazlarını ve sistemlerini etkileyen siber güvenlik olayı tespit etti. Çok fazla ihtiyat gereği, tehdidi kontrol altına almak için sistemlerimizi proaktif olarak çevrim dışına aldık ve başarılı bir şekilde kontrol altına alındığını doğrulayabiliriz" ifadeleri kullanıldı.

NEW Cooperative, durumu araştırmak ve düzeltmek için kolluk kuvvetlerini bilgilendirdiğini ve veri güvenlik uzmanlarını görevlendirdiğini belirtiyor. Bu nedenle Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı (CISA) gibi ABD federal hükümet düzenleyicileri, kooperatifin sistemleri tekrar çevrim içi olmazsa, devreye girebilir.

YORUMLAR