GDDR6 Teknolojisi 2016 Yılında Geliyor

HBM belleklere rakip olacak GDDR6 bellekler 2016 yılı içerisinde kullanıma sunulacak.

GDDR6 Teknolojisi 2016 Yılında Geliyor

Micron tarafından yapılan açıklamaya göre çok yakında daha hızlı GDDR6 bellekler piyasaya çıkacak ve bu belleklerin HBM teknolojisine rakip olması bekleniyor.

Bu yılın başlarında AMD ve SK Hynix ortaklığıyla yüksek bant genişliğine sahip HBM bellek teknolojisi geliştirilmişti. Yıl içerisinde ise bu teknoloji Fiji mimarisine sahip bazı AMD Radeon ekran kartlarında kullanıldı. Hızlı ilerleyen teknolojinin önümüzdeki sene HBM 2 olarak hem AMD hemde Nvidia tarafından kullanılacağı açıklanmıştı. Bu gelişmelere sessiz kalmayan Micron ise 2016 yılı içerisinde HBM teknolojisine rakip olabilecek GDDR6 bellekleri piyasaya süreceğini açıkladı.

Micron tarafından geliştirilen belleklerin adı henüz konmamış olsa da GDDR6 olarak biliniyorlar. Şu an piyasada olan GDDR5 belleklerin 4 GB kapasiteli blokta 7 GB/s veri aktarımı hızına sahip olduğu biliniyor. Yeni çıkacak GDDR6 belleklerde ise bu aktarım hızının 10 ila 14 GB/s hızına kadar ulaşacağı bekleniyor. Bir önceki modelde olduğu gibi 64 bit olarak kullanıma sunulacak bellekler GDDR5 ile hemen hemen aynı yapıda olacaklar. Bu nedenle GDDR6'nın piyasada tutunmasına zor gözle bakılmıyor. 

HBM belleklerin GPU üzerine yığılma zorunluluğunun olması tasarım ve üretimi zora sokuyorken GDDR6 belleklerin ekran kartı üzerine alışılagelmiş bir şekilde yerleştirilecek olması GDDR6'nın en büyük avantajı olarak görülüyor. Böylece maliyetin ve zamanın azalması bekleniyor. Önümüzdeki yıl beraber piyasaya sürülecek olan HBM 2 ve GDDR6 arasında kıyasıya bir rekabetin olacağına ise kesin gözle bakılıyor. Kazanan kim olacak ilerleyen günlerde göreceğiz.

Gerçek Mi? Photoshop Mu? Adobe 25. Yılına Özel Photoshop Oyunu Çıkardı!

Flappy Bird'ün Yeni Versiyonu Swing Copters 2 Android ve iOS için Yayınlandı!

YORUMLAR