Gilead Türkiye'den Endişe Verici Remdesivir Açıklaması

Gilead Türkiye’den endişe verici Remdesivir açıklaması yapıldı. İşte şirket tarafından Remdesivir ilacı ile ilgili yapılan açıklamanın bütün ayrıntıları!

Gilead Türkiye’den endişe verici Remdesivir açıklaması yapıldı. Şirket tarafından yapılan açıklamada, son dönemde Türkiye’ye yasa dışı yollardan Remdesivir içerdiği iddia edilen ve sahte olma olasılığı oldukça yüksek ürünlerin girdiği belirtildi. Firma, ülkeye yasa dışı yollardan giren bu ilaçların karaborsada satıldığı bilgisini aldıklarını açıkladı.

Gilead Türkiye Remdesivir Açıklaması

Gilead Türkiye, Remdesivir’in Sağlık Bakanlığı’na bağışlanan adetler dışında başka bir tedarikinin bulunmadığını duyurdu. Firma tarafından yapılan Remdesivir açıklamasında, "Ülkemizde Remdesivir’in Sağlık Bakanlığı’na bağışlanan adetler haricinde başka bir tedariki bulunmamaktadır. Son dönemde Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilmeyen, Remdesivir içerdiği iddia edilen sahte olma olasığı yüksek ürünler ülkemize yasa dışı yollardan girmiştir. Bu ürünlerin Veklury ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır ve de kullanılmaları tehlikeli olabilir" ifadelerine yer verildi.

Şirket tarafından yapılan açıklamada, "Covid-19’un tedavisi için Gilead tarafından geliştirilen etkililiği kanıtlanmış ve onaylanmış ilk ve tek antiviral molekül olan Remdesivir’in orijinal ticari marka ismi Veklury’dir. Veklury, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, Japonya, Kanada, Avustralya, Tayvan, Singapur, BAE, İsrail, Hong Kong ve Hindistan gibi dünya genelinde 50’nin üzerinde ülkede ruhsatlandırılmıştır” ifadeleri kullanıldı. Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi:

“Veklury, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nca henüz ruhsatlandırılmamış, ticari olarak kullanıma sunulmamıştır ve yüksek öncelikli olarak değerlendirilip ruhsatlandırılması için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile görüşmelerimiz devam etmektedir. Sağlık Bakanlığı’ndan Mayıs 2020’de tarafımıza ulaşan 1.000 hastayı tedavi edecek miktarda Veklury talebinin ardından 3 bin hastanın tedavisini karşılayacak miktarda (17 bin 378 flakon) Veklury’yi bedelsiz olarak tedarik ettik.”

“Türkiye’de Veklury’ye erişim talebi yalnızca hekimler tarafından Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Yurtdışı İlaç Temini Prosedürü kapsamında yapılabilmektedir. Bakanlıkça Veklury kullanımı uygun görülen hastalar için ilacın sevkiyatı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından talep yapılan ilin İl Sağlık Müdürlüğü’ne sağlanmaktadır."

"Yasa dışı yollardan Sağlık Bakanlığı kontrolü ve denetimi olmaksızın, hastalara temin edilmeye çalışılan ürünlere ilişkin kamuoyuna bu açıklamayı yapmayı sorumluluğumuzun bir gereği olarak yerine getiriyoruz. Sağlık sektöründe görevli tüm hekimlerin, Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilmemiş/onaylanmamış sahte ürünler konusunda halk sağlığını göz önüne alarak mesleki sorumluluklarına uygun hareket edeceğine inanıyoruz.”

“Sağlık Bakanlığı’na da bu konuyla ilgili resmi başvurunun yapıldığını, yasa dışı yollarla ülkemize gelen söz konusu ürünlere ilişkin firmamızın incelemelerinin devam ettiğini ve üzerimize düşen tüm yasal görevleri yerine getirmeye hazır olduğumuzu belirtmek isteriz. Bu vesileyle, Veklury’yi Sağlık Bakanlığı kural ve denetimlerine uygun olarak en hızlı şekilde Türk halkının kullanımına sunmak için gerekli tüm işlemleri gerçekleştirdiğimizi ve gerçekleştirmeye devam edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız."

BionTech ve Pfizer’in Aşısını Yaptıran Doktor Neler Yaşadığını Anlattı
Bilim

BionTech ve Pfizer’in Aşısını Yaptıran Doktor Neler Yaşadığını Anlattı

Prof. Dr. Necmettin Ünal, Almanya merkezli BioNTech ile Amerika Birleşik Devletleri merkezli ilaç şirketi Pfizer’ın birlikte geliştirmiş olduğu koronavirüs aşısını yaptırdıktan sonra neler yaşadığını Sözcü’ye anlattı.

YORUMLAR