Google Chrome 5 Yaşında!

Google'ın dünyanın en çok kullanılan internet tarayıcısı olan Google Chrome 5. yaşını kutluyor.

Google Chrome 5 Yaşında!

Google'ın dünyanın en çok kullanılan internet tarayıcısı olan Google Chrome 5. yaşını kutluyor. 2 Eylül 2008 tarihinde Internet Explorer'ın tarayıcı marketinin lideri olduğu bir ortamda beta versiyonuyla sahneye adım atan Chrome getirdiği yeniliklerle kısa bir sürede geniş bir kullanıcı tabanına ulaşmıştı ve adeta Google'a "İnternet bizim işimiz" dedirtmişti. Peki bu başarı nasıl elde edildi ve Google Chrome günümüzde en çok kullanılan tarayıcı haline geldi?

Google Chrome ilk sahneye çıktığında Internet Explorer 7 dünyadaki bilgisayarların yarısından fazlasında kullanılırken Firefox 3 Internet Explorer'a tek meydan okuyan rakipti. Safari ve Opera'nın çok az kullanım payına sahip olduğu bu markette 2 senedir piyasada olan Internet Explorer 7 Microsoft'un hantal yapısının adeta bir simgesiydi. İşte böyle bir ortamda dinamik ve yenilikçi bir tarayıcı herkesin dikkatini çekebilirdi.

Google'ın bu ortamı iyi analiz edip yaptığı akıllıca hamle ve Chrome'un getirdiği özellikler Chrome'yi giderek üst sıralara taşıdı. Herşeyden önce Google Chrome oldukça pratik bir kullanım sunmaktaydı. Aramaları adres çubuğundan da yapabiliyor olmamız ve internet sitelerine bu yolla çok daha kolay erişebiliyor olmamız büyük bir artıydı. Bunun yanında Internet Explorer ile karşılaştırıldığında daha hafif yapı ve yüksek navigasyon hızı Chrome'u adeta roket hızıyla yukarılara taşıdı. Bunlara anonim gezinti yapmamıza imkan tanıyan "gizli pencere" özelliği de eklenince kullanıcılar eski alışkanlıklarını bir kenara koymaya başladı.

Elbet ki bu özellikler Chrome'nin günümüzdeki başarısındaki tek anahtar değildi. Gittikçe iyileştirilen yapı, güncelleştirmeler, eklenti desteğinin gelmesi, temaların ortaya çıkması Chrome'yi daha kişiselleştirilebilir yaptı. Hesap senkronizasyonu, farklı hesaplarla oturum açabilme gibi özellikler de Android cihaza sahip kullanıcıları ve ortak bilgisayar kullanan kullanıcıları cezbetti. Sonuçta farklı kesimlere, farklı ihtiyaçlara hitap edebilen bir yapı ortaya çıktı.

Google çok farklı internet hizmetleri ve projeleri ortaya atmakta. Bu projelerin azımsanmayak bir kısmı yetersiz talep gibi nedenlerden ötürü bir süre hizmet verdikten sonra kapanmakta. Google Chrome ise bu anlamda kendi yerini oldukça sağlamlaştırmış durumda.

Google Chrome'yi hala denemediyseniz bu tarayıcıyı sitemiz üzerinden indirebilirsiniz:

Windows 8 Yükselişini Sürdürüyor

YORUMLAR