Koronavirüs Döneminde Grip ve Zatürre Aşısı Yapılmalı Mı? İşte Cevabı

Koronavirüs sürerken grip mevsimi başladı, akıllarda bu soru var: Grip ve zatürre aşısı yapılmalı mı? Detaylar haberimizde.

grip-ve-zaturre-asisi-yapilmali-mi

Sonbahar ve kış aylarında her yıl ortaya çıkan grip ve zatürre hastalıklarının bu yıl Covid-19 salgınıyla birleşmesi durumunda sonuçlarının daha ağır olabileceğinden endişe ediliyor. Grip ve zatürreden korunmak için ne yapmalı? Grip ve zatürre aşısı yapılmalı mı? 

Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Şevin Demir merak edilen bu soruları yanıtladı.

Grip Aşısı Yaptırılmalı Mı? Grip Aşısı Kimler Yaptırmalı?

Grip hastalığının genellikle bir veya iki hafta içinde tedavisiz iyileşmekle beraber, çok küçük yaştakiler, yaşlılar ve kronik hastalığı olan gruplarda hastane yatışlarına ve hatta ölüme neden olabildiğini anlatan Şevin Demir açıklamasında şu cümlelere yer verdi:

"65 yaş ve üzerindeki kişiler, gebe kadınlar, bakımevlerinde kalanlar, astım, KOAH, kalp hastalıkları, diyabet, kanser, obezite gibi kronik hastalığı olanlar, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanan hastalar grip oldukları taktirde hastalığı daha ağır geçirebilirler. Hastalığı ağır geçirme olasılığı olan tüm bu gruplara ve sağlık çalışanlarına grip aşısı olmalarını öneriyoruz. Ancak diğer bireylerin de vurulmalarında bir sakınca yoktur."

maltepe-universitesi-tip-fakultesi-aile-hekimligi-anabilim-dali-dr-ogretim-uyesi-sevin-demir

Demir açıklamasının devamında aşının koruyucu etkisi uygulamadan 1–2 hafta sonra başladığı için vurulmak için en uygun zamanın, gribin en sık görüldüğü ayların hemen öncesi, yani ekim ve kasım ayları olduğunu, coğrafi bölgeye göre önerilen aşılanma zamanının değişebildiğine dikkat çekti.

Grip ve Koronavirüsü Ayırt Eden Tanı Testleri Geliştirildi! İşte Açıklama
Bilim

Grip ve Koronavirüsü Ayırt Eden Tanı Testleri Geliştirildi! İşte Açıklama

Sonbahar yaklaşıyor ve grip hastalığı artışa geçecek. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, Sağlık Bakanlığı'nın koronavirüsü ve grip hastalığını ayırt edebilen tanı testi geliştirdiğini açıkladı.

Aşının Faydası Nedir?

Covid-19, zatürre ya da gripten herhangi birini geçirirken vücut direncinin düşeceğini ve diğerlerine karşı daha duyarlı hale geleceğine dikkat çeken Demir, zatürre ya da grip aşısı olmanın bu hastalıkları daha rahat atlatılmasını sağlayarak Covid-19’la mücadele sırasında daha güçlü olmamıza olanak sağlayacağını söyledi.

Demir, hava yoluyla bulaşan hastalıklar olan grip ve zatürreden korunmak için -tıpkı Covid-19 gibi- maske takmak, sosyal mesafeye dikkat etmek gibi önlemlerin hayati değerde olduğunu sözlerine ekledi.

YORUMLAR