Güney Kore'nin Nuri İsimli İlk Roketi Fırlatıldı

Güney Kore'nin ilk roketi başarısız oldu. Güney Kore ilk yerli uzay roketi Nuri'yi fırlattı

Güney Kore'nin ilk roketi geçtiğimiz gün fırlatıldı, ancak yörüngeye tam oturmayan roketin "hedefe varmadığı" ifade edildi.

Güney Kore'nin Nuri adlı ilk yerli uzay roketi Perşembe günü fırlatıldı. Roket istenilen irtifaya ulaşmayı başardı, ancak görev uyduyu yörüngeye fırlatmada yetersiz kaldı.

BBC'ye göre Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Naro Uzay Merkezi'nden fırlatılışı izledikten sonra "Ne yazık ki hedefimize tam olarak ulaşamadık" dedi. Bildirildiğine göre tesisteki çalışanlara teşekkür etti ve tamamen başarılı bir fırlatmanın yakında mümkün olacağını söyleyerek, "Kore Uzay Çağı yaklaşıyor" dedi.

Elon Musk SpaceX ile Dünyanın İlk Trilyoneri Olabilir
TEKNOLOJİ

Elon Musk SpaceX ile Dünyanın İlk Trilyoneri Olabilir

Amerika Birleşik Devletleri merkezli yatırım bankası Morgan Stanley bünyesinde görev alan analistlere göre Elon Musk, SpaceX sayesinde dünyanın ilk trilyoneri haline gelebilir.

Nuri 154 fitte duruyor ve 1,5 tonluk yükleri Dünya'nın maksimum 500 mil üzerinde yörüngeye oturtmak için tasarlandı. Halihazırda, yalnızca altı ülke -ABD, Fransa, Çin, Japonya, Hindistan ve Rusya- 1 tondan daha ağır uyduları taşıyabilen yerli olarak tasarlanmış uzay araçlarına sahip.

Reuters'e göre fırlatmada neyin yanlış gittiği hala araştırılıyor, ancak roketin son aşamasının yaklaşık 40 ila 50 saniye erken kapandığı görülüyor. Bu ekstra saniyeler, yükün hedef yörüngesine ulaşması için gereken uygun hıza ulaşmada çok önemliydi.

Yetkililer, kapatmanın yakıt deposundaki basınç eksikliğinden, kontrol bilgisayarındaki arızalardan veya gecikmelerden mi yoksa başka faktörlerin sorumlu olup olmadığını araştırıyorlar.

Güney Kore'nin ilk roketi başarısız oldu

Güney Kore'nin ilk roketi yükünü istediği gibi dağıtamamış olsa da, bu ilk test Güney Kore'nin dünyanın uzay kulübüne katılma çabalarını ilerletiyor. Ülkeyi, uyduları yörüngeye fırlatmak veya aya sondalar göndermek gibi astronomik yeteneklere yaklaştırıyor.

Nuri'nin gelişmesi Güney Kore'ye tahminen 2 trilyon won (1,6 milyar dolar) mal oldu. 200 ton ağırlığında ve 47,2 metre uzunluğunda, altı sıvı yakıtlı motorla donatılmıştır.

Reuters'ın bildirdiğine göre, Başkan Moon Jae-in fırlatmanın hedeflerine ulaşmadığını kabul etti, ancak şunları ekledi: "Tam olarak hedef yörüngeye fırlatabilmemiz çok uzun sürmez."

Fırlatmayı denetleyen Kore Havacılık ve Uzay Araştırma Enstitüsü'ne (KARI) göre Güney Kore, güvenilirliği artırmak için 2027 yılına kadar Nuri'nin dört lansmanını daha gerçekleştirmeyi planlıyor.

Güney Kore, teknolojik bir güç merkezi olarak görülse de, uzay araştırmalarının geliştirilmesinde diğer ülkelerin gerisinde kalmıştır. Seul'ün 2009 ve 2010'da bir roket fırlatma girişimleri, kalkıştan sonraki ikinci patlayan dakikalarla başarısız oldu.

Güney Kore, 2030 yılına kadar Ay'a bir sonda göndermeyi hedefliyor.

YORUMLAR