İbretlik Hikaye: Teknik Destek Dolandırıcılarını Dolandırdı

Günümüzde sanal dolandırıcılık farklı şekillerde karşımıza çıkıyor.

İbretlik Hikaye: Teknik Destek Dolandırıcılarını Dolandırdı

Günümüzde sanal dolandırıcılık farklı şekillerde karşımıza çıkıyor. Bu sanal dolandırıcılık yöntemlerinden en yaygını e-posta yoluyla yapılan ve kişisel bilgileri çalmayı hedefleyen dolandırıcılık türü. Birçoğumuz uzak bir Afrika ülkesinde piyango kazandığını ve parasını başka ülkeye aktarmak istediğini iddia eden kişilerin gönderdiği e-postalarla karşılaşıyoruz. Söz konusu Afrika ülkesinde binlerce kişinin piyango kazanmış olması ihtimalini düşünürsek bu e-postaların amacı ortaya çıkıyor. Bazı e-postalar ise biraz daha inandırıcı şekilde hazırlanıyor.

Daha inandırıcı olan dolandırıcılık e-postalarında ise bilgisayarınızın ciddi tehlike altında olduğu, bilgisayarınıza sızdığı iddia edilen virüslerin temizlenmemesi halinde evlerinize ateşler düşeceği iddia ediliyor. Çözüm olarak da e-posta atan kişinin ya da kurumun bilgisayarınıza uzak bağlantı yoluyla erişmesi ve problemi çözmesi gösteriliyor. Tabi bu süreçte kişisel bilgileriniz çalınmış oluyor. Maalesef bu tuzağa çok sayıda bilgisayar kullanıcısı düşüyor. Fakat olayımızın kahramanı Ivan Kwiatkowski dolandırıcıların silahlarını kendilerine karşı kullanarak onlara ibretlik bir ders vermiş.

Ava Giderken Avlandılar

Yazımızda sözü geçen teknik destek dolandırıcıları kahramanımız Ivan Kwiatkowski ile iletişime geçtiklerinde kahramanımız sinsi planını uygulamaya başlamış. Kwiatkowski ilk aşamada dolandırıcıların taleplerini uyguluyor gibi görünmüş. Dolandırıcıların kurbanlarının bilgisayarına erişmek için kullandığı özel uzaktan erişim yazılımının çift taraflı dosya gönderilmesine imkan verdiğini keşfeden Ivan Kwiatkowski bu sayede dolandırıcıların bilgisayarlarına kendi kötü amaçlı yazılımını yerleştirmeyi başarmış.

Kwiatkowski kredi kartı bilgilerini isteyen dolandırıcılara sahte kredi kartı bilgileri göndermiş. Bu numaraların çalışmadığı söylenince de .png uzantılı bir resim dosyası gibi görünen bir virüsü dolandırıcılara gönderen Kwiatkowski bu resim dosyası içinde gerçek kredi kartı bilgilerinin olduğunu söyleyerek karşı tarafın dosyayı kabul etmesini ve açmasını sağlamış. Muhtemelen de dolandırıcıların bilgisayarlarını patlatmayı başarmış.

Bu olaydan sonra aynı dolandırıcların bir süre ortalıkta görünmeyecekleri kesin.

E-posta Dolandırıcılığı Şirketlere Milyar Dolarlar Kaybettirdi

YORUMLAR