İki Amansız Rakip Intel ve AMD, Quantum Projesinde Nasıl Bir Araya Geldi?

Düşman kardeşler bir araya geliyor, AMD ve Intel Quantum Projesinde beraber çalışıyor.

İki Amansız Rakip Intel ve AMD, Quantum Projesinde Nasıl Bir Araya Geldi?

Yıllardır büyük çekişme içinde olan AMD ve Intel’in birlikte bir PC yapacakları aklınıza gelir miydi? AMD, yeni Fiji tabanlı grafik ürünü olan Quantum Projesi'nde, Intel yonga kullanacak.

İlk önce Quantum Projesi'nin ne olduğuna bir bakalım. E3 2015 Konferansında donanım ürünleri anlatılırken AMD büyük bir alkış almıştı. AMD Radeon Ekran Kartları Başka Bir Dünya Vaat Ediyor haberimizde, AMD’nin yeni ekran kartı canavarlarından bahsetmiştik.

AMD Quantum prototipini E3 2015 konferansında tanıtmış ve bu projenin bir ekran kartından ziyade tek başına bir bilgisayar olduğunu anlatmıştı. Quantum Projesi, bir oyun PC seti ortaya çıkmış ve çift R9 Fiji HBM grafik kartı kullanmasıyla akıllara durgunluk veren bir grafik performansı sunuyordu. Buraya kadar her şey son derece normal. Ancak, 4K görüntü kalitesi, sanal gerçeklik desteği ve muhteşem bir ses sitemiyle satışa hazırlanan AMD Quantum’a güç verecek olan yonga seti Intel’in olacak.

Quantum PC, Intel i7-4790 “Devil’s Canyon” isimli yongasını kullanıyor. AMD’nin de yonga ürettiğini biliyoruz peki, AMD neden bu şekilde bir karar verdi diye soracak olursanız onu da AMD şöyle açıklıyor.

“AMD olarak Quantum Projesini tekellci bir mantık güderek sürdürmüyoruz. Quantum PC’ler hem Intel, hem de AMD yongalar kullanarak iki farklı donanımla piyasaya çıkacaklar. Bu noktada pazarda herkese ve her keseye hitap edebilme şansları olacak. Dar bir pazar değil, geniş bir tüketici kitlesi hedefliyoruz. Bu yüzen bu ürünümüzde Intel yongalarını da kullanmakta bir sakınca görmüyoruz

Bu açıklama AMD’nin ne kadar ileri görüşlü ve zeki bir pazarlama yaptığını mı, yoksa Intel ve AMD arasındaki pazar kavgasını daha görünür ve farklı bir platforma çekmeye çalıştığını mı gösteriyor dersiniz? Bunu zaman içinde anlayacağız.

Quantum Projesi E3 2015 Oyun Konferansında aşağıdaki tanıtılmıştı.

AMD Radeon Ekran Kartları Başka Bir Dünya Vaat Ediyor

AMD Radeon 300 Serisi Ekran Kartlarının Fiyatları Sızdırıldı

AMD Resmi Olarak DirectX 12'yi Destekleyecek Olan Ekran Kartlarını Açıkladı

YORUMLAR