Bilim İnsanları, İnsan Beyninden Bilgisayar Üretmeyi Planlıyor

Bilim insanları insan beyinlerini kullanarak organoid zekâ adını verdikleri yeni bir türe girişim yapmayı planlıyorlar. İşte detaylar!

Bilim İnsanları, İnsan Beyninden Bilgisayar Üretmeyi Planlıyor

Bilgisayar geliştiricileri uzun zamandır özellikle yapay zekâ ile insan beyninin performansını taklit etmeye çalışıyorlar ancak bu teknikler hiçbir zaman insanların kendi organik beyinlerini kullanarak elde ettikleri çeşitli başarıları yakalayamadı.

Bilim insanları şimdi beyin hücrelerinin üç boyutlu koleksiyonlarından oluşan biyo-bilgisayarlar inşa ederek bu hayale daha da yaklaşabileceklerini umuyorlar. Bu bilgisayarların biyolojik donanım gibi çalışacağını ve yeni tür bilgisayarların hızla geliştirilmesine olanak sağlayacağını iddia ediyorlar.

Araştırmacılar şimdiden böyle bir beyin tabanlı bilgisayarı Pong oyununu oynaması için eğittiler ve yapay zekâya benzer türden yeni yetenekler üretebilmesi için ölçeklendirmeyi ve çoğaltmayı umuyorlar.

Johns Hopkins Üniversitesi'nden Thomas Hartung, "Bu yeni alana 'organoid zekâ' (OI) adını veriyoruz. En iyi bilim insanlarından oluşan bir topluluk, hızlı, güçlü ve verimli biyo-bilişimde yeni bir çağ başlatacağına inandığımız bu teknolojiyi geliştirmek için bir araya geldi." dedi.

Organoid Zekâ Neden Bu Kadar Önemli?

Bilim İnsanları, İnsan Beyninden Bilgisayar Üretmeyi Planlıyor

Bir dizi araştırmacı, bilgisayarlara güç sağlamak için beyin organoidlerine bakacak yeni bir çalışma önerdi. Bunlar bir laboratuvarda yetiştiriliyor ancak öğrenme ve hafıza gibi şeyler için kullanılan hücrelerin çoğu da dâhil olmak üzere beynin işlev ve modellerinin önemli yönlerini paylaşıyor. Araştırmacılar bu tür biyo-bilgisayarların silikon tabanlı bilgisayarlardan çok daha hızlı öğrenmesini umuyor. Organik bilgisayarların aynı zamanda daha verimli olacağını ve çok daha fazla ayrıntıyı depolayabileceğini umuyorlar.

Organik bilgisayarlar, bilişimi geliştirmenin yanı sıra, kendilerine ilham veren beyinler hakkında daha fazla bilgi edinmemize de yardımcı olabilir. Örneğin araştırmacılar sağlıklı organoidlerin nasıl öğrendiğini nörolojik rahatsızlıkları olan insanlarınkiyle karşılaştırabilir ve maddelerin beyne nasıl zarar verdiğini test edebilirler. Araştırmacılar, insanlarla aynı şekilde öğrenebilen, hatırlayabilen ve hatta belki de anlayabilen beyinler üretmenin etik zorluklar getirebileceğini de belirtiyor.

Banka Hesaplarınızı Tehlikeye Atan Yeni Sistem: Yapay Zeka ile Ses Kopyalama!
Yaşam

Banka Hesaplarınızı Tehlikeye Atan Yeni Sistem: Yapay Zeka ile Ses Kopyalama!

Bankaların son dönemde fazlasıyla kullanmayı tercih ettiği sesli imza ve onay sistemleri görünüşe göre kötü niyetli kişiler tarafından kötüye kullanılıyor.

Meta'dan Yeni Atılım: Yapay Zeka Kişilikleri!
TEKNOLOJİ

Meta'dan Yeni Atılım: Yapay Zeka Kişilikleri!

Meta'nın araştırmacılara yönelik büyük dil modeli LLaMA'yı tanıtmasından birkaç gün sonra CEO Mark Zuckerberg tüketiciye yönelik haberlerle geri döndü.

YORUMLAR