Türkiye’de İlk Kez Yaşayan Bir İnsan Beyninin 3 Boyutlu Kopyası Yapıldı

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı'nın yaptığı açıklamaya göre Türkiye'de ilk kez yaşayan bir insan beyninin 3 boyutlu kopyası yapıldı. İşte tüm detaylar!

Ülkemizde ilk kez yaşayan bir insan beyninin 3 boyutlu kopyası oluşturuldu. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı ve Prof. Dr. Nevzat Tarhan, konuya dair önemli açıklamalarda bulundu.

İnsan Beyninin 3 Boyutlu Kopyası Oluşturuldu

Eskiden beynin yapısını anlamak için kafatasının içine silikon doldurulduğunu belirten Prof. Dr. Sultan Tarlacı, "Bu yöntemle beynin nasıl olduğu anlaşılıyordu fakat o kaba bir yöntemdi. Beynin kendisinin dış izleri gözükmüyordu. Daha yakın zamanda bu işlemi tomografi ile yaptılar" dedi.

3 Yaşındaki Çocuk, Dünyanın En Küçük Üstün Zekalısı Oldu!
Bilim

3 Yaşındaki Çocuk, Dünyanın En Küçük Üstün Zekalısı Oldu!

Amerika Birleşik Devletleri'nin California eyaletinde yaşayan 3 yaşındaki çocuk, dünyanın en küçük üstün zekalısı oldu.

İnsan beyninin 3 boyutlu kopyasının nasıl yapıldığına dair süreci anlatan Prof. Dr. Tarlacı, "Tomografi beyni çekiyor ama bilgisayar destekli olarak bunun modellemesini yapmaya başladılar. MR görüntüsü normalde iki boyutlu ama bazı bilgisayar programları ile bunu üç boyutlu hâle getirmek mümkün" diye konuştu ve şu şekilde devam etti:

"Fikir de bu noktadan çıktı aslında. Biz de 3 boyutlu yazıcılar olduğu için yapabileceğimizi düşündük. Sonra, bu durumu iyice ayrıntılandıran bazı bilgisayar programları var. Hatta bu yazıcılar sayesinde ev bile yapıldı."

Prof. Dr. Nevzat Tarhan için bu çalışmayı yapabileceklerini düşündüklerini söyleyen Prof. Dr. Tarlacı, “2018’de çekilen bir MR görüntüsünü hocamızdan aldık. Nasıl çıktı alınacağı hakkında önce Üsküdar Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Türker Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel ve Bilgisayar Mühendisliği Proje Geliştirme Direktörü Dr. Öğr. Üyesi Ihab Elaff ile fikir alışverişi yaptık" sözlerini kullandı.

Daha sonra Üç Boyutlu Yazıcı Merkezinin sorumlusu ile görüştüklerini ifade eden Prof. Dr. Tarlacı, "Çıktısını alabileceklerine dair olumlu bir dönüş aldık ve beynin birebir kopyasının oluşturulma süreci başladı. Herhangi bir boyama, müdahale gibi şeyler yapılmadan tarafımıza ulaştırıldı. Yaşayan bir insanın kafatası içindeki beynin tıpkısının replikası dışarıda yapıldı. Bu olağanüstü çalışmanın dünyada birkaç örneği yapılmış olsa da Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik" dedi.

Replikanın beyindeki girintileri, çıkıntıları yani kaba yapısını gösterdiğini fakat çok fazla bilgi verdiğini söyleyen Prof. Dr. Tarlacı, "Hareket merkezinin, algı - duyusal merkezinin ve görme - beyin kabuğunun ne kadar büyük olduğu, beynin alın bölgesindeki girinti çıkıntılara bakarak da öz yeterlilik, yaratıcılık, sorun çözme becerisi anlaşılabiliyor" ifadelerini kullandı ve şu şekilde devam etti:

"Daha önce bunu Einstein’ın otopsisi yapıldıktan sonra beyin fotoğraflarının çekilmesiyle yapmışlar. Fakat dilimlenerek parçalara ayrıldığı için şu an beyninin tamamı ortada yok. Bir bilim insanı o fotoğraflar üzerinden inceleme yaparak Einstein’ın algı merkezinin daha büyük olduğunu ifade etmiş ve üzerine daha birçok yorumlar yapmış."

"Bu sadece fotoğraflar üzerinden yapılmış bir inceleme. Burada ise gerçek bir beyin var. Hocanın beyin kıvrımlarına, girinti ve çıkıntılarına kadar tüm detaylar beynin replikası üzerinde var."

Radyo Frekans ile Beyin Tedavisi Yapılabilecek

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Artık birçok erken tanıda ve hastalığın seyrinde 3D yazıcı aracılığıyla bir kimsenin beyin hacim ve basınç değişiklikleri takip edebilebilecek. Hatta beynin network’ündeki değişiklikleri, traktografi gibi beyin yollarının da haritası çıkarılabiliyor" ifadelerine yer verdi.

Prof. Dr. Tarhan, "Önümüzdeki yıllarda, herhangi bir cerrahi müdahale yapmadan radyo frekans dalgaları yoluyla beyinde yalnızca hasta olan bölgeyi tedavi edebilme fırsatımız olacak. Bu sayede beyindeki birçok hastalık tedavi edilebilecek ve bozulmuş fonksiyonlar tekrar kazandırılabilecek" dedi.

YORUMLAR