Instagram Fotoğraflarınızdan Depresyon Durumunuz Ölçülebiliyor

Araştırmacılar Instagram fotoğraflarınızdan depresyon durumunuzu artık ölçebiliyor. Haberin ayrıntılarını okumak için tıklayın!

Instagram Fotoğraflarınızdan Depresyon Durumunuz Ölçülebiliyor

Birisinin depresyonda olduğunu nasıl anlarsınız? Ya da daha çarpıcı bir soruyla devam edelim, siz depresyonda olabilir misiniz? Bazen bu soruyu kendinize sorduğunuz ya da depresyonda olsanız bile bunu bilmiyor olabilirsiniz. Harvard ve Vermont Üniversitesi'nden araştırmacılar depresyonda olup olmadığını algılayan bir yapay zeka geliştirdiklerini söylüyorlar. Onlara göre, Instagram fotoğraflarına bakarak birinin depresyon durumu hakkında bilgi edinmek artık mümkün. 

Daha önce Microsoft'un basit ama çok eğlenceli yapay zeka çalışmalarını görmüştük. Mesela birinin fotoğrafını sisteme yüklediğinizde size hangi ruh haline sahip olduğunu gösterebiliyordu. Çok iyi hatırlıyorum, ben o uygulamayı denerken ünlü komedyenimiz Kemal Sunal'ın fotoğrafını kullanmıştım. Büyük oranda başarılıydı, Kemal Sunal yüzde 99.9 mutluydu, ama öyle görünüyor ki araştırmacılar bu tip yapay zeka çalışmalarını geliştirmişler ve kişinin depresyonda olup olmadığını anlayabiliyorlar.

Instagram fotoğraflarına bakarak kişinin depresyon durumunu algılayan yapay zeka geliştiren araştırmacılar, renk analizi, meta veri bileşenleri ve algoritmik yüz algılama kullanarak yüzde 70 oranında başarıya ulaştıkları depresyon teşhislerine ulaştılar. Aynı zamanda kişinin kullandığı filtrelere göre de depresyon belirtisi algılayan araştırmacılar, Inkwell ve Crema gibi filtreleri çok kullananların da depresif ruh haline sahip olduğu sonucuna vardılar. 

Araştırmada mutlu bireylerin daha çok Valencia ve X-Pro II filtreleri kullandığı da gözlendi. Konuyla ilgili verileri paylaşan uzmanlar, "Bu bulgular, ruh hastalıklarının tespiti ve erken tanı için yeni yollar açıyor, kalıcı sonuçlar bulduk diyemeyiz." dedi. Sonuç olarak, kullandığınız filtreler de sizin hakkınızda çok şey anlatıyor olabilir. Zira yüzde 70 başarı küçümsenmeyecek bir oran.

 

Instagram Hikayeler Nasıl Kullanılır?

Instagram’da Taslak Olarak Kaydet Dönemi Başladı

YORUMLAR