Instagram Sizi Reklamlarda Kullanabilecek

Instagram'ın kullanıcı servis sözleşmesinde yaptığı değişiklikler reklamlarda bilgilerinizin kullanılmasıın sağlıyor ve gizliliğe önem veren kullanıcılar için riskli.

Instagram Sizi Reklamlarda Kullanabilecek

Bu hafta içerisinde Instagram’ın gerçekleştirdiği kullanıcı servis sözleşmesinde yapılan değişiklikler nedeniyle artık Instagram profiliniz eskisine göre biraz daha tehlikede. Sözleşmede yer alan pek çok kural, uyarı ve hukuki üslup arasında pek de dikkat çekmeyen bir şekilde yapılan değişiklikle Instagram kendine bazı haklar elde etmiş oldu.

Instagram bundan sonra yayınladığı reklam ve tanıtımlarda sizin kullanıcı adınızı, resimlerinizi ve kullanıcı bilgilerinizi (metadata) kullanabilecek ve bunu sözleşmede bulunan şu madde ile belirtmiş durumda:

“Ücretli reklamlar ve sponsorlu içerik ve tanıtımları yayınlayabilmemiz için, bir şirketin veya başka bir tüzel/gerçek varlığın kullanıcı adınız, beğenileriniz, fotoğraflarınız ve eylemlerinizi reklamlarında size herhangi bir bedel ödemeden kullanmasına izin veriyorsunuz.”

Yani kısacası Instagram kendi üzerinde yer alan bilgilerinizi eğer herkese açık olarak paylaşıldılarsa reklam üretmek için kullanabilecek ve size bunun karşılığında hiç bir bedel vermek zorunda değil. Ayrıca Instagram üyesi olmayıp da başka bir üyenin üzerinden Instagram’da fotoğrafları bulunanlar da anlaşmaya dahil olarak yer alıyorlar.

Kullanıcı bilgisi ya da metadata kavramı ise yer-konum bilgileriniz gibi pazarlama departmanlarının reklam hedeflemede kullanabilecekleri bilgilerden oluşuyor.

Reklamlarda sizi kullanmanın yanında Instagram’ın kullanıcı servis sözleşmesindeki değişiklikler bununla da bitmiyor, yapılan güncellemede kişisel bilgilerinizin de şirketlere teslim edilmesi var:

“Kullanıcı içeriğinizi ve bilgilerinizi (cookieler, log dosyaları, cihaz bilgileri, konum bilgisi ve veri kullanımı) Instagram’ın parçası olduğu diğer kurum ve kuruluşlar ile de paylaşma yetkisine sahibiz.” Bu madde özellikle Instagram’ın sahibi Facebook ile bilgilerinizin paylaşılması anlamına geliyor.

Tüm bu değişiklikler sayesinde Facebook üyesi olmasalar bile Instagram kullanıcıları Facebook reklam hedeflemesinin oyuncuları haline gelecekler ve Facebook’un daha iyi hedeflenmiş reklamlar yayınlamasına katkıda bulunacaklar.

Koşulları kabul etmeyen ve gizliliğine önem veren kullanıcıların Instagram paylaşımlarını “Herkese Açık” olarak “gerçekleştirmemeleri” faydalarına olacaktır.

Facebook'un hızlanan yeni Android uygulaması beğenildi

YORUMLAR