İranlı Hackerlar ABD Başkanlık Seçiminde Trump'ı Desteklemiş

İranlı hackerlar ABD Başkanlık seçimine nasıl müdahale etti?

İranlı hackerlar ABD Başkanlık seçimine el atmış olabilir. Seyyed Mohammad Hosein Musa Kazemi ve Sajjad Kashian, 2020 ABD Başkanlık seçimlerinde halkı etkilemeye çalışmaktan aranıyor.

ABD Başkanı Biden ve yönetimi, geçen yılki seçimlerde siber saldırı kampanyası yürüttüğü iddia edilen İran vatandaşlarına yönelik suçlamaları ve yaptırımları açıkladı.

ABD Hazine Bakanlığı, 2020 ABD Başkanlık seçimlerini etkilemeye çalıştıkları için altı İran vatandaşına ve bir kuruluşa karşı yaptırım uygulayacağını ifade etti.

Aynı zamanda Adalet Bakanlığı iki İranlıya yönelik suçlamalarını da ortaya koydu.

Candiru Casus Yazılımı ile Orta Doğu'daki Web Siteleri Hedef Alınıyor
GÜVENLİK

Candiru Casus Yazılımı ile Orta Doğu'daki Web Siteleri Hedef Alınıyor

ESET, Candiru casus yazılımı ile Orta Doğu'daki web sitelerine yönelik saldırıların yapıldığını açıkladı. Araştırmacılar, Orta Doğu’daki yüksek profilli internet sitelerine yönelik stratejik web ihlali (watering hole-su kaynağı) saldırıları keşfetti.

İranlı hackerlar ABD Başkanlık seçimine nasıl müdahale etti?

İddianamede, sanıklar Seyyed Mohammad Hosein Musa Kazemi ve Sajjad Kashian'ın Amerikalı seçmenleri korkutmak ve etkilemek ve ayrıca seçmen güvenini baltalamakla suçlandı. 2020 ABD Başkanlığı ile bağlantılı olarak anlaşmazlık çıkarmak için koordineli ve çok yönlü siber kampanyaya katıldıkları iddia edildi.

Savcılar, Facebook mesajları ve e-postalarının Başkan Donald Trump, Beyaz Saray danışmanları ve medya mensuplarının Başkanlık kampanyasına gönderildiğini iddia ediyor.

Savcılara göre mesajlarda Proud Boys logosunu (Amerikalı aşırı sağcı bir grup). taşıyan bir video vardı. İddianamede ayrıca sanıkların, adı açıklanmayan bir eyaletin seçmen web sitesinden elde edilen bilgileri kullanarak seçmenlere gönderdiği iddia edilen yanlış seçim mesajları da yer aldı. 

İddianame raporunda, "E-postaların ayrıca Proud Boys'tan geldiği, kayıtlı Demokratları hedef aldığı ve alıcıları parti üyeliğini değiştirmemeleri ve Başkan Trump'a oy vermemeleri halinde fiziksel yaralanma ile tehdit ettikleri iddia ediliyor" denildi. 

Hazine Bakanlığı yaptırımları açıklarken, "ABD, aralarında anlaşmazlık çıkarmaya ve seçmenlerin ABD seçim sürecine olan inancını baltalamaya çalışan İranlı aktörler de dahil olmak üzere devlet destekli aktörlerin siber-etkin sızma teşebbüslerini tespit etti." şeklinde konuştu.

Adalet Bakanlığı ise basın açıklamasında, "Bu İranlı aktörler, ABD eyalet seçim web sitelerinden ABD seçmen bilgilerini elde etmeye veya almaya teşebbüs ettiler, seçmenleri korkutmak için tehdit e-postaları gönderdiler ve seçim ve seçim güvenliğine ilişkin dezenformasyon yaydılar." dedi.

Hazine Bakanlığı, aktörlerin bu yetkisiz erişimden yararlanma yeteneklerinin nihayetinde Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından engellendiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ayrıca, Kazemi ve Kashian'ın faaliyetleri hakkında bilgi verenler için 10 milyon dolara kadar ödül vadediyor.

YORUMLAR