James Webb Uzay Teleskopu'ndan İyi Haberler Geliyor

James Uzay Teleskopu'nun hizalama aşaması başarıyla tamamlandı. Yolculuğuna başlaması artık çok yakın.

James Webb Uzay Teleskopu'ndan İyi Haberler Geliyor

James Webb Uzay Teleskopu'nun devasa aynalarını hizalama çalışmaları o kadar iyi gitti ki, görev ekibi optik performansının "gözlemevinin ulaşmak için inşa edildiği bilim hedeflerini karşılayabileceğine ve aşabileceğine" inanıyor.

Bu, yaşamı destekleyebilecek uzak gezegenleri ararken ve evrenin kökenleri hakkında daha fazla şey keşfetme arayışı içinde uzayın derinliklerini incelemeye hazırlanırken, şimdiye kadar yapılmış en güçlü uzay teleskobu için mümkün olan en iyi haber.

 

James Webb Uzay Teleskop'u, en az 10 yıl sürmesi beklenen görevi için Aralık 2021'in sonuna doğru fırlatıldı.

Bu hafta Webb ekibi, teleskobun optiklerinin beklentilerde veya daha üzerinde performans gösterdiğini kontrol eden "ince evreleme" olarak bilinen bir ayna hizalama sürecinin başarıyla tamamlandığını bildirdi. Ekip, Webb'in optik durumunda herhangi bir kritik sorun veya ölçülebilir bir kirlilik veya tıkanıklık bulunmadığını belirterek, testlerinin gözlemevinin uzaktaki nesnelerden başarılı bir şekilde ışık toplayabildiğini ve aletlerine iletebildiğini gösterdiğini de sözlerine ekledi.

James Webb Uzay Teleskopu'ndan Yeni Gelişmeler

Bu mükemmel haber, teleskobun Dünya'dan yaklaşık bir milyon mil uzaktaki yörüngesinden yaklaşık üç ay sonra başlaması beklenen evreni keşfinin önünü açıyor. NASA bu hafta, 21 fit genişliğindeki aynadaki 18 parçanın hepsinin hizalama prosedürleri sırasında tek bir yıldızdan ışık toplarken parlak bir şekilde parladığı Webb teleskop özçekimini de yayınladı.

NASA'nın Bilim Kurulu yönetici yardımcısı Thomas Zurbuchen, "20 yıldan fazla bir süre önce Webb ekibi, şimdiye kadar kimsenin uzaya yerleştiremediği en güçlü teleskopu inşa etmek için yola çıktı ve zorlu bilim hedeflerini karşılamak için cüretkâr bir optik tasarım buldu. Bugün o tasarım görevini layığıyla yerine getiriyor." dedi.

10 milyar dolarlık iddialı proje; NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı'nın ortak çabasıyla, onlarca yıldır uzayın derinliklerinde keşif yapan ve yolculuğu boyunca çarpıcı görüntüler gönderen Hubble teleskobunun çalışmalarını tamamlayacak yeni teleskop işlevi görüyor.

YORUMLAR