Japonya Ryugu Asteroit Örneklerini Yayınladı

Japonya, Ryugu asteroit örneklerini erişime açtı. 300 milyon km uzakta bulunan Ryugu asteroitinden toplanan örnekler Güneş Sisteminin kökenine ışık tutuyor.

Japonya, Ryugu asteroit örneklerini detaylı bir şekilde erişime açtı. Bu ayın başında Dünya'ya giriş yapan ve 6 yıllık görevini tamamlayan Hayabusa2, 300 milyon km uzaklıkta bulunan Ryugu'dan topladığı örneklerle şaşırtıyor.

Bu ayın başında Japon Uzay Ajansı (JAXA), Ryugu asteroit örneğini Dünya'ya getirmeyi başardı; bu, bir asteroid örneğinin ikinci kez toplandığı olağanüstü bir başarı. Şimdi JAXA, 300 milyon kilometre uzaklıkta bulunan Ryugu asteroit numunesinin bileşimi hakkında daha fazla ayrıntı paylaşıyor.

Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı asteroit örneklerini toplayıp Dünya'ya getirmesi için Haziran 2010'da Hayabusa2 uzay aracını fırlattı. Hayabusa2 geçtiğimiz yıl Dünya'dan yaklaşık 300 milyon km uzaklıkta bulunan Ryugu asteroitinin iki noktasından iki set örnek topladı. 

Avustralya'da kırsal bir noktaya düşürülen Hayabusa2 uzay aracı, geçtiğimiz hafta ilk defa açılmış ve Şubat 2019'da toplanan örnekler kumlu granüllere benzediği için şaşırtmıştı. Şimdi de asteroitten alınan tüm örnekler detaylı bir şekilde paylaşıldı ve uzay meraklılarının ilgisini çekmeyi başardı.

Japon bilim adamları, gelecek yıl asteroit örneklerinin eksiksiz bir çalışmasını gerçekleştirmeyi hedefliyor. Bu çalışmalar kapsamında Güneş Sistemi kökenlerininin oluşumunu takip edecek, Dünya'daki yaşamın kökenleri hakkında fikir edinecekler. 

Japonya, Ryugu asteroit örneklerini erişime açtı

JAXA yetkilileri tarafından açıklanan örnekler yaklaşık 0,4 inç boyutunda ve Ryugu'nun alt yüzeyden toplandı. Hayabusa2 bu örnekleri Temmuz 2019'daki ikinci iniş sırasında asteroit yüzeyini 'bombalayarak' topladı. Yüzey altı örnekleri, uzay radyasyonu ve diğer çevresel faktörlerden etkilenmemesiyle de dikkat çekiyor.

Ayrıca bu tarz uzaydan toplanan örnekler kavurucu uzay şartlarından etkilenebiliyor. Ay ve Gezegen Enstitüsü'nden Gezegen Bilimi Profesörü Tomohiro Usui'ye göre, örneklerin farklı boyutlarda olmasına rağmen hasar almaması, ikinci temasın sert bir ana kayaya yapılması ve uzay aracının daha büyük parçacıkları toplayabilmesinden kaynaklanıyor.

Japonya Uzay Araştırma Ajansı'ndan (JAXA) Hirotaka Sawada, "100 mg veya daha fazlasını hedefliyorduk ve bunu kesinlikle topladık. Sanırım bunu gördükten sonra çığlık attım, gerçekten hatırlamıyorum. Beklediğimden gerçekten farklıydı, makul bir miktar vardı" ifadelerini kullandı.

Bu arada Hayabusa2 büyük bir görev gerçekleştirmiş olmasına rağmen henüz misyonunu tamamlamadı. JAXA'nın ifadelerine göre uzaktaki başka bir asteroit olan 1998KY26'ya yolculuğuna başladı.

NASA'dan Uyarı: Dünya'ya Doğru 3 Asteroit Geliyor
Bilim

NASA'dan Uyarı: Dünya'ya Doğru 3 Asteroit Geliyor

NASA'nın Yeryüzüne Yakın Nesne Çalışmaları Merkezi'ne göre, biri Washington Anıtı'ndan daha büyük olan üç  asteroit, Dünya'nın yanından güvenle geçecek.

YORUMLAR