Jüpiter'in 8 Katı Büyüklüğünde Gezegen Keşfedildi

Gökbilimciler, geçtiğimiz günlerde Jüpiter'den bile 8 kat büyüklükte bir gezegen keşfettiler. İşte detaylar!

Jüpiter'in 8 Katı Büyüklüğünde Gezegen Keşfedildi

Gökbilimciler kısa bir süre önce Güneş'imize benzer bir yıldızın yörüngesinde dönen iri bir ötegezegen keşfettiler. Sadece 15 milyon yaşında olan bu gezegen, galaktik standartlara göre bir bebek konumunda ancak muazzam yoğunluğu nedeniyle araştırmacıları şaşırtmayı başardı.

HD 114082 b olarak adlandırılan gezegen, büyüklük olarak Jüpiter'e benziyor ancak kütlesinin tam 8 katı büyüklüğünde.

Gökbilimcilerin Jüpiter'e benzer veya ondan daha büyük gaz devlerini keşfetmesi oldukça sık görülen bir şey ancak bu kadar yoğun ve kütleli bir gezegen keşfetmek fazlasıyla sıra dışı. Baş yazar Olga Zakhozhay yaptığı açıklamada, "Şu anda kabul edilen modellerle karşılaştırıldığında HD 114082 b, yalnızca 15 milyon yaşındaki genç bir gaz devi için yaklaşık iki ila üç kat daha yoğun." dedi.

Jüpiter'in 8 Katı Büyüklüğünde Gezegen Keşfedildi

Araştırmacılar Gezegeni Daha Detaylı Olarak İnceleyecek

Bu gezegenin kütle ölçümleri doğruysa bu onu Dünya'dan iki kat daha yoğun yapar ve Dünya zaten metal çekirdekli kayalık bir tür olarak yoğun bir gezegendir. Gezegen çok genç olduğu için gaz devlerinin oluşumuyla ilgili henüz farkında olmadığımız çok şey olabilir.

Max Planck Astronomi Enstitüsü'nden ortak yazar Ralf Launhardt, "Dev gezegenlerin iki olası şekilde oluşabileceğini düşünüyoruz. Her ikisi de genç bir merkezi yıldızın etrafına dağılmış protogezegensel bir gaz ve toz diskinin içinde meydana geliyor olabilirler." dedi.

Yakında bu gezegen hakkında daha detaylı verilerin paylaşılması bekleniyor.

NASA'nın Ay Görevi Yolculuğundan Son Gelişmeler
Bilim

NASA'nın Ay Görevi Yolculuğundan Son Gelişmeler

NASA'nın Orion uzay aracı, bu haftaki tarihi lansmanının ardından Artemis I görevi için Ay'a doğru yola çıktı.

Devasa Güneş Fırtınası Yeni Zelanda'da İletişimi Felç Etti
Bilim

Devasa Güneş Fırtınası Yeni Zelanda'da İletişimi Felç Etti

Çok uzak olması sebebiyle Dünya'dan Güneş'in büyüklüğünü tasavvur etmek bir hayli zor. Ancak gezegenemizin milyarlarca yıldır çevresinde döndüğü devasa yıldız, fazlasıyla sert bir doğaya sahip.

YORUMLAR