Kablosuz İnternet Sorunlarına Ampullü Çözüm

Kablosuz internetin ışık yoluyla dağıtılması için bilim adamları çalışmalar yürütmeye başladı

Kablosuz İnternet Sorunlarına Ampullü Çözüm

İnternet çıktığından beri bu teknoloji üzerindeki en büyük yeniliklerden olan kablosuz internet teknolojisi için bilim adamları yeni bir çözüm üzerinde çalışıyor. Evimizde veya iş yerimizde kullandığımız kablosuz modemler kablo tesisatı döşemenin mümkün olmadığı çoğu yerde işimizi kolaylaştırsa da yaşanan zayıf sinyal sıkıntıları nedeniyle etkili olamadıkları durumlar da oldukça yaygındır. Salonumuzda yer alan modemin yatağımızda tablet veya telefonumuzda etki etmemesi can sıkıcı olabiliyor. Fakat üzerinde çalışılan teknoloji bu durumu ilginç bir şekilde çözebilecek gibi. Normalde Wireless Router ve Access Point denilen WiFi sinyal güçlendiriciler sayesinde WiFi etki alanları genişletilebiliyor. Ama söz konusu teknoloji bu çözümlerin yerine çok daha düşük maliyetli ve çok daha yüksek veri transfer hızı sunan ampullerden yararlanıyor.

Teknolojinin özünde standart kablosuz internet bağlantılarında kullanılan radyo dalgalarının yerine ışığın kullanılması yatıyor. Veri transfer etmek için kullanılan radyo dalgalarının ve ışığın ortak noktası ikisinin de elektromanyetik dalgalar olması. İki dalgayı ayıran nokta ise frekansları. Işığın elektromanyetik dalga frekansı ise radyo dalgalarından 100.000 kat daha yüksek. Bu da bu dalgalarda aynı anda çok daha büyük boyutlarla veri iletilmesini mümkün kılıyor.

Teknoloji sayesinde aynı anda kablosuz ağa bağlanan insan sayısı arttıkça yaşanan performans düşmeleri ortadan kalkacak. Ampuller yoluyla dağıtılan internetin önünde şu an için birkaç pürüz bulunmakta ve bilim adamları bu pürüzleri kaldırmaya çalışmakta. Kablosuz internet sinyallerinin ışık yoluyla dağıtılabilmesi için ışığın yanıp sönmesi gerekmekte. Normalde gözler için yorucu olabilen bu yanıp sönme işlemi saniyede milyarlarca kere tekrarlandığında insan gözü tarafından farkedilememekte. Fakat yine de göz tansiyonu ve yorgunluğu oluşturabilme ihtimali mevcut. Bu büyük sıklıktaki yanıp sönmeye dayanacak ampullerin de geliştirilmesi gerekiyor. Duvarlardan geçemeyen sinyallerin ise WiFi ile LiFi olarak adlandırılan yeni teknolojinin melezlenerek aşılması planlanıyor.

Facebook Takip Et Tuşunu Test Ediyor

YORUMLAR