Konami Code'un Yaratıcısı Kazuhisa Hashimoto, Vefat Etti

Bu hafta oyun dünyasından bir yıldız daha kaydı. Kazuhisa Hashimoto, hayata gözlerini yumdu.

Bu hafta oyun dünyasından bir yıldız daha kaydı. Kazuhisa Hashimoto, hayata gözlerini yumdu.

Konami firmasında 1981 yılında çalışmaya başlamış olan Kazuhisa Hashimoto, ünlü Konami kodunun yaratıcısıydı. Bu kod, yukarı, yukarı, aşağı, aşağı, sol, sağ, sol, sağ, B ve A şeklinde uygulanıyor.

Bu kod, Gradius oyununun Arcade versiyonunun 1986 yılında NES sistemine taşınması sırasında yaratılmıştı. Hashimoto, oyunun Arcade versiyonunun zor olduğunu ve tek başına bitiremeyeceğini bildiği için kolayca hatırlayabileceği bir kod üretmişti. Ayarladığı tuş kombinasyonu doğru girildiğinde, oyunda kontrol ettiği gemi güçlendiricilerin tamamına sahip olmuştu. Haliyle, şirket içinde yapılan test için oyunu kolaylıkla bitirebilmişti.

Hashimoto bu kodu oyundan kaldırmayı istemiş ama oyun kodla satışa sunulmuştu. Oyuncular ise bir şekilde keşfettikten sonra Konami firmasına rapor etmişlerdi. Bu sayede kod popüler hale gelmiş ve Contra ve Castlevania dahil diğer Konami oyunlarında da kullanılır olmuştu. Mesela 1988 yılında çıkan Contra oyununda bu kodu girdiğiniz zaman ek hakkınız oluyor.

Konami, Kazuhisa Hashimoto'nun vefat ettiği haberini Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşım ile duyurdu. Japon yayıncı, paylaşımında "Konami Code'u dünyaya ilk tanıtan çok yetenekli üretici Kazuhisa Hashimoto'nun vefat haberini duymaktan dolayı üzgünüz.

Bir parçamız şu zamanda Hashimoto-san'ın ailesi ve arkadaşlarıyla birlikte. Huzur içinde uyu."

YORUMLAR