Koronavirüsle Mücadele Kapsamında Elektronik Bileklik Dönemi Başlıyor

Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Birinci, vaka ve temaslı takibi için elektronik bileklik altyapısının hazır olduğunu duyurdu. İşte yapılan açıklamanın detayları!

Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, yeni tip koronavirüs ile mücadele kapsamında vaka ve temaslı takibi için elektronik bileklik altyapısının hazır olduğunu açıkladı ve konu ile ilgili oldukça önemli bilgiler paylaştı.

Salgında Elektronik Bileklik Dönemi Ne Zaman Başlayacak?

HIMSS Eurasia 2020 Sağlık ve Bilişim Teknolojileri Konferansı esnasında oldukça önemli bilgiler paylaşan Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, COVID-19 ile mücadelede özellikle temaslı ve pozitif vakaların karantina takipleri için Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasına eklenecek yeni özellikler ile elektronik bileklik alt yapısının hazır olduğunu duyurdu.

Hayat Eve Sığar’a eklenen ses, yüz tanıma gbi özellikler ile izolasyon kontrolü yapılabileceğini belirten Dr. Birinci, bilekliğin kişinin ateşi yükseldiği anda uyarı vereceğini söyledi. Dijital altyapılar sayesinde Türkiye’nin dünyadaki en iyi filyasyon uygulayan ülkelerden bir tanesi olduğunu ifade eden Dr. Birinci, söyleyerek "Filyasyon ekiplerimiz vaka ve temaslı takipleri sırasında şimdiye dek dünyanın çevresini 160 kez dolaşacak kadar mesafe kaydetti. Sanal santral üzerinden 9,5 milyon dakika telefon görüşmesi yapıldı" şeklinde konuştu.

Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Birinci, "Geliştirdiğimiz ve çok kısa süre içerisinde hayata geçireceğimiz yeniliklerle HES uygulaması içerisinde, ses ve yüz tanıma ve akıllı bileklik gibi, izolasyon denetimini daha da güçlendiren geliştirmeleri yayınlayacağız” dedi.

Bakan Yardımcısı Dr. Birinci, “Şu anda 70 milyonu geçen HES kodu sayısı var. 46 milyon kişi en az bir kez HES kodu almış. Aktif HES kodu sayısı 64 milyona ulaşmış durumda. Yani belli ki Türkiye'deki hemen hemen herkes kullanıyor. 19 Nisan'da bütün normalleşme sürecine hazırlanırken HES uygulamasını açmıştık ve HES kodunu sistem üzerinden çalıştırmaya başladık. 30 milyonun üzerinde kullanıcı ile dünyada en çok kullanıcısı olan uygulama diyebiliriz. Ülke nüfus oranına göre baktığımızda ise dünyada ikinci sıradayız" ifadelerini kullandı ve açıklamasına şu şekilde devam etti:

"Yakın bir süreçte sistem olarak altyapısını hazırladığımız ve bir kısmını da tamamladığımız elektronik bileklik, ses tanıma, hatta yüz tanıma gibi özellikleri de HES üzerine ekleyerek izolasyon getiriyoruz. Böylece uygulamayı, komple bu izolasyon sürecini ve salgın sürecinde normalleşmeyi daha da kolaylaştıran bir modele dönüştürmüş oluyoruz. Bütün altyapısını bitirdik.”

“Bundan sonra temaslı kişinin, izolasyondaki kişinin izolasyonunu kolaylaştıran araçlar olarak bileklik, ses doğrulama, yüz tanıma gibi özellikleri izolasyon altındaki kişiye tanımlayıp kullanmasını sağlamaya çalışacağız. İnşallah kısa bir süre içerisinde izolasyon sürecini kolay hale getirmiş olacağız. Teknik olarak entegrasyonu çok kolay, aynı zamanda kişinin vücut sıcaklığını takip eden bir uygulama da olacak. Kişide ateş yükselmesi olduğunda, bilekliğin HES ile entegrasyonu sayesinde uygulama uyarı verecek ve riskli durumda sağlık ekiplerinin kişiyle hızlı bir şekilde temas kurmasını sağlamaya çalışacağız."

İmamoğlu: Vaka Sayıları Arttı, 3 Haftalık Kapanma Şart
İNTERNET

İmamoğlu: Vaka Sayıları Arttı, 3 Haftalık Kapanma Şart

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu geçtiğimiz saatlerde yaptığı açıklamada İstanbul'daki Koronavirüs tablosuna değindi. İstanbul genelinde vaka sayısının çok arttığını belirten Başkan İmamoğlu 3 haftalık kapanma şartına vurgu yaptı.

YORUMLAR